Lomber spondilozu olan bel ağrılı hastalarda yüksek voltaj galvanik stimulasyonun etkinliğinin araştırılması - Yolaçan, Nagihan (My University, 2004)
LOMBER SPONDİLOZU OLAN KRONİK BEL AĞRILI HASTALARDA YÜKSEK VOLTAJ GALVANİK STİMULASYONUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Adı ve Soyadı: Nagihan YOLAÇAN Danışman adı : Doç. Dr. O. Hakan Gündüz Program : Yüksek Lisans ksel Tıp ve Rehabilitasyon

Bu çalışma, Mayıs 2003-Haziran 2004 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine bel ağrısı ile başvuran ve yapılan muayene ve incelemeler sonucu lomber spondiloza bağlı kronik bel ağrısı saptanan 40 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmada lomber spondiloza bağlı bel ağrısı olan hastalarda yüksek voltaj galvanik stimulasyonun ağrı ve fonksiyonel son duruma olan etkisini incelemek amaçlandı. 20'şer kişilik 2 gruba randomize edilen hastalardan, çalışma grubuna yüzeyel ısı (sıcak paket), derin ısı (ultrason) ve yüksek voltaj galvanik stimulasyon; kontrol grubuna ise yüzeyel ısı (sıcak paket), derin ısı (ultrason) ve plasebo yüksek voltaj galvanik stimulasyon uygulandı. Her iki gruptaki hastalara bel ve karın kaslarını kuvvetlendirmeye yönelik ev egzersiz retildi. Tedavi her iki gruba da haftada 5 gün, günde 1 defa olmak üzere toplam 3 hafta (15 seans) uygulandı. Tüm hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası ve 1 aylık kontrollerde vizüel analog skalası, Oswestry Ağrı Sorgulama Formu, İstanbul Bel Ağrısı Fonksiyonel Skalası, Rolland-Morris fonksiyonel değerlendirme skalası, eklem hareket açıklığı (gonyometre ile), kas gücü-kas kısalığı ölçümü, Beck Depresyon Skalası, yüz skala testi ve isometrik stabilite testi ile değerlendirildi. Çalışmanın sonunda gruplar arasında ağrı ve fonksiyonellik açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamakla birlikte (p>0,05); her iki grup kendi içinde anlamlı farklılık gösterdi (p<0,05). Sonuç olarak lomber spondilozu olan kronik bel ağrılı hastalarda yüksek voltaj galvanik stimulasyon uygulamasının, ağrı ve fonksiyonel son durum açısından verilen diğer tedavilere ek bir üstünlüğünün olmadığı görüşündeyiz. Ancak bu konuda, hastaların daha uzun dönem değerlendirildiği çalışmaların bu konuya daha iyi ışık tutabileceğini düşünüyoruz. İNVESTIGATION OF EFFICACY OF HIGH VOLTAGE GALVANIC STIMULATION IN PATIENTS WITH CHRONIC LOW BACK PAIN DUE TO LUMBAR SPONDYLOSIS SUMMARY This study was performed between May 2003 and June 2004 on 40 patients who were referred to the Physical Medicine and Rehabilitation outpatient Department of Marmara University School of Medicine with low back pain and diagnosed to have chronic low back pain due to lumbar spondylosis. We aimed to investigate the effectiveness of high voltage galvanic stimulation on pain and functional outcome in patients with low back pain due to lumbar spondylosis. The patients were randomly assigned to two groups of 20 patients. The study group received hot pack as a superficial heat, ultrasound as deep heat modality and high voltage galvanic stimulation. The control group received hot pack, ultrasound and placebo high voltage galvanic stimulation. All patients were given strengthening exercises of back and abdominal muscles. The treatment was applied five days a week, once daily over 3 weeks for each group, a total of 15 sessions. All the patients were evaluated baseline, at the end of the treatment and first month of treatment using visual analogue scale, Oswestry Pain and Disability Index, Istanbul low back pain functional scale, Rolland-Morris Functional Assessment scale, range of motion using goniometry, muscle length and strength, face scale, Beck Depression Scale and isometric stability test. At the end of the study, for pain and functionality, we found statistically significant differences within each group (p<0.05), however, the difference between the two groups were not significant (p>0.05). In conclusion, we believe that in patients with low back pain due to lumbar spondylosis, addition of high voltage galvanic stimulation to the therapy program provide no additional benefit for pain and functionality. However, future studies of longer follow up duration can provide a better understanding of the situation.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon