13. Yüzyıl Anadolu Türk mimarisinde çini malzemeli kûfî kitâbeler - Çelik, Seyyide Yılmaz (My University, 2019)
“13. Yüzyıl Anadolu Türk Mimarisinde Çini Malzemeli Kûfî Kitâbeler” konusu kapsamında, bu tanımlamaya giren bütün kitâbeler detaylı olarak incelenmiştir. Giriş kısmında konunun kapsamından ve araştırma yöntemlerinden bahsedilmiş, konuyla ilgili başlıca kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. 2. bölümde çini kitâbelerin genel özellikleri konu edilmiş ve kitâbelerde kullanılan yazı çeşitleri anlatılmıştır. Kûfî yazı ile ilgili daha detaylı açıklamalar yapılmıştır. Tezin ana gövdesini oluşturan 3. bölümde “Katalog” başlığı altında, araştırmaya dahil olan bütün eserler hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Kitâbelerin fotoğraf ve çizimleri de bu bölüm içerisinde sunulmuştur. 4. bölümde araştırma ve incelemelerden edinilen verilerden hareketle, kitâbelerin ayrıntılı değerlendirmeleri yapılmış, yazı-desen ilişkilerinden bahsedilmiştir. 13. yüzyıl öncesi ve sonrası kûfî çini kitâbelerden bahsedilerek kronolojik gelişim ve etkileşim süreci anlatılmıştır. Bölüm, sonuç yazısı ile tamamlanmıştır.

Every epigraph under the name of Kûfî Epigraphs with Tile Materials in Anatolian Turkish Arcitecture at 13th Century are researched in details. The subject in general, the ways of the research has been done and the main sources for the subject are given in the introduction. 2nd part is for general features of the tile epigraphs and the writing styles that have been used in them. Also there is more description about Kûfî caligraphy in this part. 3rd part is the part that can be called as the main body of this research and it has the informations about all the work of art in this research subject, under the name Catalog. The photographs and the drawings are also presented here. At the 4th part, by the data from all the research and the exploration, every epigraph are examined in details and their caligraphy-pattern relations are analyzed. The chronologic progress and the interaction process about tile epigraphs, before and after 13th century are also mentioned. Review part is completed with the conclusion section.
Keywords: Architecture, Turkish; Art, Turkish; Calligraphy; Çini; Epitaphs; Hat Kufi; Kitabeler; Kufi; Mimari, Türk; Sanat, Türk; Tile