Bireysel emeklilik fonlarının Türkiye'deki önemi ve seçili fonlar itibariyle performans analizi - Alkoç, Burçin (My University, 2019)
Ülkemizde son yıllarda bireysel emeklilik sisteminin gelişmesi ve sisteme dahil olan katılımcı sayısının artışı ile para ve sermaye piyasalarında işlem hacminin yükselişi, yatırımcı tabanının genişlemesi ve alternatif menkul kıymetlerin oluşumunda önemli bir hareketlilik söz konusudur. Yatırımcılar tarafından bireysel emeklilik sektörüne gösterilen ilginin ve sistemde faaliyet gösteren şirketlerin piyasa etkinliğinin artmasıyla emeklilik fonlarının çeşitliliğinde de artış gözlenmektedir. Katılımcıların bireysel emeklilik fonu seçerken yaşayabileceği kararsızlığı ortadan kaldırmak amacıyla onların yeterli seviyede bilgilendirilmesi ve emeklilik fonlarının performans ölçümlerinin yapılarak bu fonları karşılaştırmaları hedeflenmektedir.Bu çalışmada bireysel emeklilik sisteminin mevcut durumunu ve gelişimini ortaya koymak amacıyla ülkemizde uygulanan sosyal güvenlik sistemi ile bireysel emeklilik sisteminin tarihçesi, unsurları ve sistemin önemli bir parçası olan emeklilik yatırım fonları açıklanmakta ve ülkemizde faaliyet gösteren bireysel emeklilik şirketlerine ait seçili bireysel emeklilik yatırım fonlarının performansı analiz edilmektedir. Analiz yöntemi olarak; Sharpe, Treynor ve Sortino Oranları kullanılmıştır. Emeklilik yatırım fonu verileri Sermaye Piyasası Kurulu'nun ve Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nun internet sitelerinden elde edilmiştir. Analiz sonucu elde edilen endeksler her fon grubu için farklı oluşturulan karşılaştırma ölçüsü ile değerlendirilip yorumlanmaktadır. Analiz sonucuna göre emeklilik yatırım fonlarında hisse senedi fon grubu dışındakiler performansları yeterli seviyede olmadığı için belirlenen göstergelerin aşağısında kalmıştır. Ayrıca başarısız performans gösteren fonların etkin portföy yönetiminde bulunmadıkları ve bunun da bireysel emeklilik katılımcıları ve sistemin geleceği için önemli problemlere yol açacağı düşünülmektedir.

In recent years, there has been a significant mobility in terms of the increase in transaction volume in financial markets, the expansion of the investor base and the formation of alternative securities with the development of the private pension system and the increase in the number of participants included. The diversification of pension funds increased with the interest shown by investors to the private pension sector. It is aimed to inform participants sufficiently in order to eliminate the indecisiveness that may be experienced when choosing private pension funds and to compare these funds by performing performance measurements of pension funds.In this study, the performance of the selected private pension investment funds of the private pension companies operating in our country is analyzed. Sharpe, Treynor and Sortino Rates have been used as analysis methods. Pension mutual fund data has been obtained from the web-sites of Capital Markets Board and Electronic Funds Distribution Platform of Turkey. According to the results of the analysis, in pension mutual funds, the performance of those except the stock funds group remained below the specified indicators as they are not at sufficient level. In addition, it is considered that unsuccessful funds don't have effective portfolio management and this will lead to important problems for private pension participants.
Keywords: Bireysel Emeklilik Sistemi; Emeklilik Yatırım Fonları; Pension Mutual Funds; Performance Evaluation; Performans Değerlendirme; Portfolio Management; Portföy Yönetimi; Private Pension System; Sharpe; Sortino; Treynor