Havacılıktaki kod paylaşım sefer probleminin oyun teorisiyle programlanması - Göker, Özlem Özyön (My University, 2013)
Anahtar Kelimler: Havacılıkta Kod Paylaşım Anlaşmaları, Ticari İşbirlikler ÖZET HAVACILIKTAKİ KOD PAYLAŞIM SEFER PROBLEMİNİN OYUN TEORİSİYLE PROGRAMLANMASI 1990’ların ikinci yarısından sonra havayolları çok yoğun bir şekilde kendi içlerinde çeşitli yöntemlerle ticari işbirliği diğer bir deyişle ittifak kurma yoluna gittiler. Bu işbirlikleri;

sermaye iştiraki, şirket evlilikleri, ortak operasyon ve gelir paylaşım anlaşmaları (joint ventures), kod paylaşım (code sharing agreements) anlaşmaları, özel ücret anlaşmaları (special proration agreements) ve/ veya tek bilet üzerinde aktarmalı ve birden fazla havayolunun yer almasına izin veren interline anlaşmalarını kapsamaktaydı. Bu çalışmada havacılık sektöründe önemli bir yer işgal eden kod paylaşım anlaşmalarına yoğunlaşmakla beraber, ilgi anlaşmaların hem yolcular hem de havayolları açısından biraz da olsa belirsizlik içermesi sebebiyle (pazar fiyatları, kapasite paylaşımı, rekabete etkileri vb.) oyun teorisi yöntemleri kullanılarak bir modelleme yapılmıştır. Oyun teorisi ile kod paylaşım anlaşması yapacak havayollarının, birbirine verdiği hatların sağlayacağı fayda bakımından karşılıklı olarak aynı ölçüde optimal olduğu ve olmadığı durumlarda, anlaşma yapma eğilimleri modellenmeye çalışılmıştır Anahtar Kelimler: Alliances and Code Sharing Agreements in Aviation ABSTRACT PROGRAMMING CODE SHARING PROBLEM IN AVIATION WITH GAME THEORY After second half of 1990s, airlines heavily started to look around for cooperation in various types such as mergers, acquisitions, joint ventures, code share agreements, special prorate agreements and/ or interline agreements which enables passengers to travel with more than one airline in same ticket intenary by convenient transfers/ stopovers. In this dissertation paper, I focused on especially code share agreements and modelling it with game theory due to its quite imprecise effects (market prices, capacity sharing, competition effects etc.) for both airlines and passengers. Our game theory model tries to determine airlines’ behaviours both when a code share agreement offers optimal routes for both parties at same level and when the routes are not optimal for both parties.
Keywords: Ekonomik Yönleri; Hava Yolları; Havacılık; Oyun Teorisi