Türkiye’de sağlık sigortası uygulamaları ve seçilmiş ülke uygulamalarıyla karşılaştırılması - Açıkol, Cansu (My University, 2019)
Toplumun sağlıklı bireylere sahip olabilmesi için vazgeçilemez bir hizmet türü olan sağlık hizmetleri, toplumların gelişmesinde en önemli konudur. Nüfusun artışı, demografik yapının değişmesi, bireylerin beklentileri ve teknolojik gelişmeler sağlık hizmetlerinde gerek sunumunda gerekse finansmanında değişikliklerin yapılmasına ve sürekli yenilenmesine yol açmıştır. Bu sebeple ülkelerin gündemini sürekli meşgul etmekte ve yıllardır tartışılmaktadır. Sağlık hizmetleri finansmanında yaşanan kaynak sıkıntısı, özel sağlık sigortalarını daha da önem kazanan finansman yöntemlerinden birisi haline getirmiştir. Özel sağlık sigortası uygulamaları ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte, kamunun sunduğu sağlık sigortasını tamamlayan veya destekleyen, bireysel tercihlere göre şekillenen bir hal almıştır.Çalışmamızda özel sağlık sigortası kapsamında ülkemizde sunulan sağlık hizmetlerine detaylı yer verilmiş, İngiltere ve Almanya örnekleri ile uygulama farklılıkları aktarılmıştır. Sağlık sigortasında kamu uygulamaları ve özel sağlık sigortacılığı ele alınarak, her iki sigortanın ayrı ya da birlikte kullanım durumları incelenmiştir.

Health services, as an indispensable type of service for the society to have healthy individuals is the most important issue in the development of societies. Population growth, change in demographic structure, expectations of individuals and technological developments have led to changes and continuous renewal in health care either provision or financing. For this reason, it has been constantly occupying the agenda of the countries and has been discussed for years. The shortage of resources in health care financing has made private health insurances one of the more important financing methods. Although private health insurance practices vary from country to country, they have become complementary or supportive public health insurance, shaped according to individual preferences. In our study, health services provided in our country within the scope of private health insurance are given in detail and application differences with England and Germany examples are conveyed. Thereby discussing public health practices and private health insurance in health insurance, the use of both insurances separately or together has been examined.
Keywords: Almanya Sağlık Sistemi General Health Insurance; Genel Sağlık Sigortası; Germany Healthcare System; İngiltere Sağlık Sistemi; Özel Sağlık Sigortası; Private Health Insurance; UK Healthcare System