Kamu personeli seçme sınavına hazırlanan öğretmen adaylarında motivasyonel kararlılık : Gelecek zaman perspektifi ve genel öz-yeterlik inancı bağlamında bir inceleme - Demirci, Şule (My University, 2023)
Bu araştırmanın temel amacı, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na hazırlanan öğretmen adaylarında genel öz-yeterlik inancı ve motivasyonel kararlılık arasındaki ilişkide gelecek zaman perspektifi alt boyutları olan sınırlılıklara odaklanma ve fırsatlara odaklanmanın aracı rolünü sınamaktır. Ayrıca öğretmen adaylarının genel öz-yeterlik inançları, gelecek zaman perspektifleri ve motivasyonel kararlılıklarının bazı demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022 Kamu Personeli Seçme Sınavı’na hazırlanan 360 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının 263’ü (%73,10) kadın, 97’si (%26,90) erkektir. Araştırmanın veri toplama sürecinde, Genel Öz-Yeterlik Ölçeği, Gelecek Zaman Perspektifi Ölçeği, Motivasyonel Kararlılık Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada genel öz-yeterlik inancı ve alt boyutları, gelecek zaman perspektifi alt boyutları, motivasyonel kararlılık ve alt boyutları arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon tekniğinden yararlanılmıştır. Aracılık analizlerinde Bootstrap analizi 5000 örneklemli kalibrasyonla SPSS eklentili PROCESS v4.1 Macro aracılığıyla yapılmıştır. Ayrıca gruplar arası karşılaştırmalar için Bağımsız Gruplar t Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular genel öz-yeterlik inancı, motivasyonel kararlılık ve gelecek zaman perspektifi değişkenleri arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Aracılık analizlerinde genel öz-yeterlik inancı ve motivasyonel kararlılık arasında fırsatlara odaklanmanın kısmi aracı rolünün olduğu tespit edilmiştir. Aracılık modelindeki bir diğer aracı değişken olarak öngörülen sınırlılıklara odaklanmanın ise baskılayıcı değişken olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca araştırmanın ana değişkenleri olan genel öz-yeterlik inancı, gelecek zaman perspektifi ve motivasyonel kararlılığın cinsiyete, yapılan işe ve KPSS’ye giriş sayısına göre anlamlı bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan gelecek zaman perspektifi alt boyutlarından sınırlılıklara odaklanmanın herhangi bir işte çalışma durumuna göre çalışmayanların lehine anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bir diğer bulguya göre ise, gelecek zaman perspektifi alt boyutlarından sınırlılıklara odaklanmanın ve fırsatlara odaklanmanın algılanan gelir düzeyine göre farklılaştığı sonucuna varılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ilgili alan yazın ışığında tartışılmış, araştırmacılara ve uygulamacılara bazı önerilerde bulunulmuştur.

The main purpose of this study is to test the mediating role of focusing on limitations and focusing on opportunities, which are the sub-dimensions of future time perspective, in the relationship between general self-efficacy beliefs and motivational perseverance among teacher candidates preparing for the Public Personnel Selection Examination. In addition, it was also examined whether the general self-efficacy beliefs, future time perspective and motivational perseverance of the teacher candidates differed in terms of some demographic variables. The study was prepared in relational survey model. The study group consisted of 360 teacher candidates who were prepared for the 2022 Public Personnel Selection Examination. Of the participants, 263 (73.10%) were female and 97 (26.90%) were male. During the data collection process of the study; General Self-Efficacy Scale, Future Time Perspective Scale, Motivational Persistence Scale and Personal Information Form prepared by the researcher. In the study, Pearson Product-Moment Correlation technique was used to examine the relationships between general self-efficacy beliefs and its sub-dimensions, future time perspective’ sub-dimensions, motivational perseverance and its sub-dimensions. In mediation analysis, Bootstrap analysis was performed with 5000 sample calibration and PROCESS v4.1 Macro with SPSS plugin. In addition, Independent Groups t-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used for intergroup comparisons. The findings obtained from the study showed that there are significant relationships between the variables of general self-efficacy beliefs, motivational perseverance and future time perspective. In the mediation analysis, it was determined that focusing on opportunities had a partial mediating role between general self-efficacy beliefs and motivational perseverance. It was concluded that focusing on limitations predicted as another mediator variable in the mediation model is a suppressor variable. In addition, it has been revealed that the main variables of the study, which are general self-efficacy beliefs, future time perspective and motivational perseverance, do not differ significantly according to gender, work and the number of entries to KPSS. On the other hand, it has been determined that focusing on limitations, one of the sub-dimensions of future time perspective, differs significantly in favor of those who do not work according to the status of working in any job. According to another finding, it was concluded that focusing on limitations and focusing on opportunities, which are sub-dimensions of future time perspective, differ according to perceived income level. The findings obtained from the study were discussed in the light of the relevant literature, and some suggestions were made to researchers and practitioners.
Motivational perseverance in teacher candidates preparing for public personnel selection examination : A study in the context of future time perspective and general self-efficacy beliefs
Keywords: Devlet memurları; Examinations; Examinations, questions, etc; future time perspective; gelecek zaman perspektifi; Genel öz-yeterlik inancı; kamu personeli seçme sınavı (KPSS). General self-efficacy belief; motivasyonel kararlılık; motivational perseverance; öğretmen adayları; Öğretmenler; Öğretmenler --Türkiye; Öğretmenler, Yetiştirilmesi; Öz yapabilirlik (Psikoloji); Public officers; public personnel selection exam (PPSE); Self-actualization (Psychology); Sınavlar; Sınavlar, sorular, vb; teacher candidates; Teachers; Teachers, Training of; Turkey; Türkiye