Yükseköğrenimde bilgi okuryazarlığı eğitimi verilmesinin kütüphane kullanımına etkisi - Atlıgil, Rabia Elif (My University, 2022)
Günümüz bilgi çağında bireylerin bilgiye nasıl ulaşacaklarını bilmeleri gerekir. Bilgi kaynaklarının artan çeşitliliği ve miktarı bilgi patlamasını doğurmuş, bu durum karşısında bireylerin bilgiye erişme, eriştiği bilgiyi çeşitli açılardan değerlendirme ve etkin kullanabilmeleri için bilgi okuryazarı bireyler olmalarını gerektirmiştir. Bilgi çağının gereklilikleri olan, çözüm odaklı, eleştirel düşünebilen, öğrenmeyi öğrenmiş, yaşam boyu öğrenen bireyler yetiştirebilmek için bilgi okuryazarlığı kavramının üzerinde durulmuştur. Bilgi okuryazarlığı becerilerinin bireylere kazandırılmasında eğitim öğretimin son aşaması olan yükseköğrenim kurumlarının sorumluluğu büyüktür. Bu kapsamda çalışmada yükseköğrenim kurumlarında bilgi okuryazarlığı eğitimi verilmesinin kütüphane kullanımına etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak geliştirilen “ön-test” ve “son-test” aracılığıyla elde edilmiştir. Farklı bölümlerden ön lisans eğitim seviyesinde 260 öğrenciye ön test uygulanmış, ardından haftada bir saat olmak üzere toplam da 6 saatlik bilgi okuryazarlığı eğitimi verilmiş ve eğitim sonunda aynı 260 kişiye ön testteki maddelerin aynısından oluşan son test uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) kullanılmıştır. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov Smirnov testi, Q-Q grafikler ve histogramlar ile değerlendirilmiş olup tanımlayıcı istatistiksel metotların (Minimum, maksimum, ortalama, standart sapma, frekans) yanı sıra ön-test ve son-testteki niceliksel verilerin değerlendirmelerinde Eşleştirilmiş Örneklem T-testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda öğrencilerin son testteki yani eğitim sonrası puan ortalaması, ön testten yani eğitim öncesinden istatistiksel olarak anlamlı ve ileri düzeyde yükseldiği saptanmıştır. Okuryazarlığı, Yükseköğretimde Bilgi Okuryazarlığı, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi

In today's information age, individuals need to know how to access information. The increasing diversity and amount of information resources have led to an information explosion, and this situation requires individuals to be information literate individuals in order to access information, evaluate the information they have accessed from various perspectives, and use it effectively. The concept of information literacy has been emphasized in order to raise individuals who are solution-oriented, critical thinking, learned to learn, and lifelong learners, which are the requirements of the information age. Higher education institutions, which are the last stage of education, have a great responsibility in gaining information literacy skills to individuals. In this context, it is aimed to examine the effect of providing information literacy education in higher education institutions on library use. The data of the study were obtained through the pre-test and post-test developed by the researcher by taking expert opinion. A pre-test was applied to 260 students from different departments at the associate degree education level, followed by 6 hours of information literacy education, one hour a week, and at the end of the education, the same 260 students were given a post-test consisting of the same items in the pre-test. IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) program was used in the analysis of the data obtained. The conformity of the variables to the normal distribution was evaluated with the Kolmogorov Smirnov test, Q-Q graphs and histograms, and Paired Sample T-test was used to evaluate the quantitative data in the pre-test and post-test as well as descriptive statistical methods (Minimum, Maximum, Mean, Standard Deviation, Frequency). At the end of the research, it was determined that the students' average score in the post-test, that is, after the education, increased statistically significantly and advanced level from the pre-test, that is, before the education. Key Words: information literacy, Information Literacy in Higher Education, Lifelong Learning, Information Literacy Education
Keywords: Bilgi okuryazarlığı; Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi information literacy; Education; Eğitim; Information literacy; Information Literacy Education; Information Literacy in Higher Education; Kütüphaneler; Libraries; Lifelong Learning; Yaşam Boyu Öğrenme; Yükseköğretimde Bilgi Okuryazarlığı