İşyeri nezaketsizliği ile üretkenlik karşıtı iş davranışı arasındaki ilişkide negatif duygulanımın rolü - Özdemir, Selin (My University, 2020)
ÖZETBu araştırmanın amacı, çalışanların işyeri nezaketsizliğine maruz kaldıklarında, bu durumdan ne ölçüde etkilendiklerinin ve sonucunda üretkenlik karşıtı iş davranışları sergileyip sergilemediklerinin belirlenmesidir. Ayrıca araştırmada işyeri nezaketsizliği ile üretkenlik karşıtı iş davranışı arasındaki ilişkide negatif duygulanımın rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır.Çalışma teori ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. İlk iki bölümde araştırmada yer alan değişkenleri tanımlamak amacıyla teorik kısım sunulmuş, işyeri nezaketsizliği, üretkenlik karşıtı iş davranışı, duygulanım kavramları ve bu kavramlar arasındaki ilişkileri açıklamaya yönelik bilgilere yer verilmiştir. Son bölümde ise İstanbul’da büro hizmetlerinde görev alan 354 çalışan üzerinde “İşyeri Nezaketsizliği İle Üretkenlik Karşıtı İş Davranışı Arasındaki İlişkide Negatif Duygulanımın Rolü” nün incelendiği anket sonuçlarına yer verilmiştir. Tezin alan çalışmasında veri toplama aracı olarak İşyeri Nezaketsiziği, Üretkelik Karşıtı İş Davranışı ve Negatif Duygulanım ölçekleri kullanılmıştır. Kişisel bilgi formundan ve ölçeklerden elde edilen veriler SPSS 25.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre; negatif duygulanım ile üretkenlik karşıtı iş davranışı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Buna göre; negatif duygulanım arttıkça üretkenlik karşıtı iş davranışı da artmaktadır. Araştırmadan elde edilen bir diğer sonuç, işyeri nezaketsizliği ve üretkenlik karşıtı iş davranışı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu yönündedir. Buna göre; işyeri nezaketsizliği arttıkça üretkenlik karşıtı iş davranışı da artmaktadır.

ABSTRACTThe purpose of this study is to determine to what extent employees are affected by workplace incivility and whether they exhibit counterproductive work behaviors as a result. Additionally, the study aims to scrutinize the role of negative affect in the relationship between workplace incivility and counterproductive behavior.The study consists of theoretical and practical parts. In the first two chapters, the theoretical part is presented to define the variables in the study, and information about the concepts of workplace incivility, counterproductive work behavior, affect concepts and the relationships between these concepts are given. In the last chapter, the results of the questionnaire examining the Role of Negative Affect in the Relationship Between Workplace Incivility and Anti-Productive Business Behavior on 354 employees working in-office services in Istanbul are included. For the field survey of the study Workplace Incivility Scale, Counterproductive Work Behavior Checklist, and Negative Affectivity Scale were employed as data collection tools. Data gathered from personal information form and these scales were analyzed by using SPSS 25.0 software. According to the data obtained from the research; there is a positive and significant relationship between negative affect and counterproductive work behavior. Accordingly; as negative affect increases, counterproductive work behavior also increases. Another result obtained from the research is that there is a positive and significant relationship between workplace incivility and counterproductive behavior. Accordingly; as workplace incivility increases counterproductive work behavior also increases.
Keywords: Anti-Production Business Behavior; Çalışma ekonomisi; İşyeri Nezaketsizliği; Labor economics; Negatif Duygulanım Workplace Incivility; Negative Affect; Üretkenlik Karşıtı İş Davranışı