Scada sistemlerinin incelenmesi ve elektrik dağıtım şebekelerine uygulanması - Şahin, Bülent (My University, 2000)
Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde otomasyon sistemleri her alanda kullanılmaktadır. Enerji dağıtım sistemlerinin izlenmesinde ve kontrolünde bilgisayar sistemlerinin kullanılması güvenirliliği ve etkinliği artırmaktadır. Enerji ihtiyacını giderek arttığı günümüzde enerji yatırımları için planlamanın ne kadar önemli olduğu açıktır. SCADA, Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin ilk harflerinden türetilmiş bir kelimedir. Türkçe' ye Denetimli Kontrol ve Veri Toplama Sistemi olarak çevrilebilir. SCADA Sistemi; tesis ve sistemlerin tek bir merkezden izlenebilmesi, yönetilebilmesi, verilerin elde edilmesi ve saklanması olanağını sunmaktadır. SCADA yapı olarak 3 ana bileşenden oluşur. 1. Kontrol Merkezi 2. Uzak Uç Birim 3. İletişim Sistemi Geniş bir kullanım alanı bulunan SCADA Elektrik Dağıtım tesislerinde kullanılmaktadır. Elektrik tesisleri merkezi bir yere kurulan Kontrol Merkezinden Trafo merkezlerine yerleştirilen RTU' lar ve iletişim hatları vasıtasıyla yönetilmektedir. Kesicilere, ayırıcılara, rölelere uzaktan açma, kapama ve ayar işlemleri yaptırılabilmektedir. RTU' lar yardımıyla trafo merkezlerinin akım, gerilim, aktif reaktif güçler, sayaç değerleri periyodik olarak toplanmakta ve Kontrol Merkezine göndermektedir. Bu çalışmada SCADA Sistemlerinin öncelikle çalışma prensipleri anlatılmış daha sonra Elektrik Dağıtım Sistemlerine uygulanması incelenmiş ve Lookout paket yazılımı kullanılarak örnek bir projeye yer verilmiştir. SCADA, Dağıtım Otomasyonu, Uzak Uç Birim

In our fast-growing technologic age, automation - systems are widely used in every field. Using computer systems in monitoring and controlling of energy distribution systems increases efficiency and reliability. It is obvious that how important planning energy investments in our more energy demanding days. SCADA is derived from the first letters of Supervisory Control And Data Acquisition. It can be converted into Turkish as Denetimli Kontrol ve Veri Toplama Sistemi. The SCADA System gives the ability to monitor, manage units and systems from one center, to obtain and store data . The SCADA system consists of three parts; 1. Master Terminal Unit 2. Remote Terminal Unit 3. Communication System SCADA which has a wide usage area is used in Elecrticity Distribution Plants. Electricity plants are controlled by a Control Center constructed in a central place by means of RTU's located in Transformer Centers and communication lines. It can be possible to switch on, off and make tuning operations, for circuit breaker, disconnector and relays remotely. It is collected current, voltage, active, reactive powers, counter values of Transformer Centers periodically with the aid of RTU's and sent to Control Center. In this study operation principle of SCADA systems are firstly explained and than its application to Electricity Distribution Systems is inspected and an example project is given by using of Lookout Packet Software. Key Words: SCADA, Distribution Otomation, Remote Terminal Unit
Keywords: Elektrik Enerjisi; Elektrik Şebekeleri