Katılım bankacılığının gelişen modeli Sukuk : Proje finansmanının büyük tutarlı projelere entegre edilmesi - Yavuz, İbrahim (My University, 2018)
KATILIM BANKACILIĞININ GELİŞEN MODELİ SUKUK: PROJE FİNANSMANININ BÜYÜK TUTARLI PROJELERE ENTEGRE EDİLMESİ Dünya’da ve ülkemizde katılım bankacılığı ürünlerinin sayısı ve kullanım miktarı son on yıldır artış trendindedir. Bu ürünlerden sukuk, geleneksel tahvil yatırımlarının sağladığı getiriye benzer bir getiri sağladığı için hem ihraççılar hem de yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılan bir finansman aracı haline gelmiştir. Proje finansmanı da özellikle son yıllarda, büyük projelerde kullanılmaktadır. Proje finansmanı işleyiş ve felsefe olarak faizsiz finansman ile benzerlik göstermektedir. Faizsiz finansmanda, finansmanı sağlayan tarafın getirisi, zamana değil kazanılacak gelire bağlıdır. Bununla birlikte ticari bir risk de içermesi gerekmektedir. Bu yönüyle hem proje finansmanı hem de faizsiz finansman amaç bakımından birbirine benzemektedir. Sukuk konusunda da: Bilindiği gibi Türkiye tasarruf açığı veren bir ülkedir. Bu nedenle büyük tutarlı projelerde alternatif bir yol olarak sukukun kullanılıp kullanılamayacağı bu çalışmanın temel felsefesini oluşturmaktadır. Sukukun da dayandırıldığı bir varlık olması nedeniyle sukuk ve proje finansmanı entegre edilebilir. Bu amaçla; çalışmada öncelikle faizsiz bankacılık sisteminin temel felsefesi üzerinde durulmuştur. Sukuk ürününün temelini teşkil eden sistem ile ilgili bilgiler verildikten sonra sukukun teorisi, işleyişi, dünyadaki ve Türkiye’deki durumu aktarılmıştır. Son olarak da proje finansmanının sukuk ile birlikte entegre edilmesinin ve Kanal İstanbul projesinin alternatif bir finansman aracı olup olamayacağı tartışılmıştır.

THE DEVELOPING MODEL OF THE PARTICIPATION BANK: THE INTEGRATION OF PROJECT FINANCING IN A GREAT CONSIDERATION PROJECT In the world and in our country, the number and use of participation banking products has been on the rise for he last ten years. From these products, sukuk has become a funding tool that is frequently used by both issuers and investors, as the benefits provided by traditional bond investments provide a similar return. Project financing has also been used in major projects, especially in recent years. Project finance is similar to interest-free financing as a functioning and philosophy. In interest-free financing, the side of the financing provider depends on the winner, not the time. However, it should also include a commercial risk. In this respect, both project financing and interest-free financing are similar in terms of purpose. Also on Sukuk: As you know, Turkey is a country that is open savings. For this reason, the fact that sukukun can not be used as an alternative way in large coherent projects constitutes the basic philosophy of this work. The sukuk and project financing can be integrated because it is an asset that is based on Sukuk. For this purpose; firstly the basic philosophy of the interest-free banking system is emphasized. information about system which forms the basis of the product after giving Sukuk Sukuk theory, the functioning of the world and the situation in Turkey were transferred. Finally, it has been argued that the integration of project financing with sukuk and the possibility of an alternative financing tool for the Kanal Istanbul project.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Banks and banking; Capital market; Economic conditions; Ekonomik Durum; Faiz (İslam hukuku); Interest (Islamic law); Investments (Islamic law); İSLAMİ BANKACILIK; PROJE FİNANSMANI KEYWORD: ISLAMIC BANKING; PROJECT FINANCE; Sermaye Piyasası; SUKUK; Turkey; Türkiye; Yatırımlar (İslam hukuku)