The effectiveness of training on productuvity in food sector - Atalay, Ayperi (My University, 2004)
Bilgi devrimi ve globalleşme sebebiyle dünyanın çehresi hızla değişmekte verimlilik ,eğitim gibi kavramların önemi hızla artmaktadır. Dünya'da yaşanan bu gelişmeler Türkiye'ye de yansımakta ve özellikle eğitim konusunu her alanda ön plana çıkarmaktadır. Bu tezin genel amacı; gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların , verimlilik arttırma teknikleri arasında yer alan işgücü eğitiminin önemine dikkat çekmek ve gıda firmalarında bulunması gereken başlıca temel eğitim başlıklarını belirleyebilmektir. Gıda sektörünün özellikle şeçilmesinin nedeni , kapsamına giren tüm ürünlerin insanlar için hayati bir öneme sahip olması ve ülkemizin uluslararası pazarlarda en iddialı rekabet gücüne sahip olan sektörlerin başında gelmesidir.Bu nedenle ; Türkiye'de gıda sektörünün durumu , gelişimi ve sahip olduğu avantajlar ve dezavantajlar incelenmiş ve sektörde yer alan firmaların rekabet güçlerini arttırabilmeleri için gerekli olan verimlilik kavramının içeriği , verimlilik arttırma teknikleri ve verimlilik paremetreleri ele alınmıştır. Ayrıca verimlilik paremetreleri üzerinde eğitimin etkisi incelenmiş ve gıda firmalarının karlılığını,verimililiğini ve rakipleri karşısında rakipsiz hale gelmelerini sağlayacak doğru bir eğitim planlaması yapabilmek için gerekli olan tüm noktalar sırasıyla analiz edilmiştir. Son bölümde ise biri ülkemizin sektöründe önde giden uluslararası çikolata ve şekerleme firması olan Kent Gıda'da ve diğeri dünyanın sayılı büyük ekmek mayası üreticileri arasında yer almakta olan Pak Gıda-Pakmaya'da yapılan araştırmalara yer verilmiştir.Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. The world's appearance changes quickly and the importance of concepts such as productivity, training etc. is increasing further as a result of the information revolution and globalization. These global developments are also reflected on Turkiye and cause training in particular to come to the fore in all aspects and issues. The purpose of the thesis is to attract attention to the training provided by companies in the food sector with the purpose of increasing productivity and to establish the headings of basic training issues which should be taken into account by the said companies. The reason why the food sector is selected is that the entire products covered by the said sector have a vital importance for humans and that it is the leading Turkish sector with the greatest competitive power in international markets. For this reason, the state, development and advantages of the Turkish food sector are examined and the extent of the concept of productivity, productivity increasing techniques and productivity parameters needed by the sectorial companies to increase their competitive powers are taken into account. Furthermore, the influence of training on productivity parameters are investigated and all points required to obtain a right training planning ensuring the profitability, productivity and competitive power of such companies are analyzed sequentially. The last chapter contains researches conducted in Kent Gıda which is a leading Turkish international chocolate and candy manufacturer and in Pak Gıda-Pakmaya which is one of the greatest bread yeast manufacturers worldwide. Findings obtained as a result of the said researches are assessed.
Keywords: Genel yönetim; Personel Yönetimi