Türkiye florasına ait bazı Achillea L. türlerinin antienflamatuvar ve antidiyabetik etkilerinin in vitro değerlendirilmesi - Gürbüzkol, Fatmanur (My University, 2024)
Amaç: Yapılan literatür taramasına göre, Achillea crithmifolia Waldst. & Kit. (ACE), A. millefolium L. (AME), A. setacea Waldst. & Kit. (ASE), A. wilhelmsii C. Koch (AWE) ve A. nobilis L. subsp. neilreichii (Kerner) Formânek (ANE) türlerinin karşılaştırılmalı olarak biyolojik aktiviteleri çalışılmamıştır. Bu çalışma öncelikle söz konusu türlerin metanol ekstrelerinin antioksidan, antidiyabet ve anti-enflamatuvar aktivitelerinin in vitro olarak belirlenmesine odaklanmıştır. A. crithmifolia türü üzerinde α-glukosidaz inhibitör ve antienflamatuvar aktivite tayini ilk kez bu çalışma ile belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Antioksidan etkinin belirlenmesinde DPPH ve ABTS+ radikalini süpürücü aktivite yöntemleri, antidiyabetik aktivitenin belirlenmesinde α-glukosidaz inhibitör aktivite tayini, anti-enflamatuvar aktivite tayini için lipoksijenaz enzimini inhibe etme yöntemleri kullanıldı. En aktif sonuçlar veren A. crithmifolia türünün metanol ekstresi su ile süspande edilip sırasıyla hekzan, kloroform ve etil asetat çözücüleri ile tüketilerek dört farklı ekstre fraksiyonu hazırlandı. Hazırlanan bu fraksiyonların α-glukosidaz inhibitör aktivitesi ve lipoksijenaz enzimini inhibe etme özellikleri araştırıldı. Bulgular: DPPH ve ABTS+ radikalini süpürücü aktivite belirleme yöntemlerinde IC50 değerlerine göre (sırasıyla 54,85 ve 79,77μg/ mL) en yüksek antioksidan aktiviteyi ACE gösterdi. α-glukosidaz inhibitör aktivite testi sonuçlarına göre, ANE 250 µg/ mL konsantrasyonda enzimin %50'sini inhibe ederek, aynı konsantrasyonda standart olarak kullanılan akarbozdan (%48,46) daha iyi bir inhibisyon değeri gösterdi. Anti-enflamatuvar aktivite açısından en yüksek aktiviteyi ACE (IC50; 90,30 μg/ mL) gösterdi. ACE fraksiyonlarından etil asetat fraksiyonu (ACEEA) en yüksek α-glukosidaz inhibitör aktivite gösterirken, hekzan fraksiyonu (ACEH) lipoksijenaz enzimini en etkin oranda inhibe etmiştir. Sonuç: ACE'nin önemli bir antioksidan aktivitesi olduğu bulundu. ANE, ACE; ACEEA, ACEH ekstrelerinin önemli antidiyabetik ve antienflamatuvar etkiye sahip olduğu görüldü.

Objective: According to the literature review, Achillea crithmifolia Waldst. & Kit. (ACE), A. millefolium L. (AME), A. setacea Waldst. & Kit. (ASE), A. wilhelmsii C. Koch (AWE) and A. nobilis L. subsp. The comparative biological activities of neilreichii (Kerner) Formânek (ANE) species have not been studied. This study primarily focused on determining the antioxidant, antidiabetes and anti-inflammatory activities of methanol extracts of these species in vitro. The determination of α-glucosidase inhibitor and anti-inflammatory activity on A. crithmifolia species was determined for the first time in this study. Materials and Methods: DPPH and ABTS+ radical scavenging activity methods were used to determine the antioxidant effect, α-glucosidase inhibitor activity determination was used to determine the antidiabetic activity, and lipoxygenase enzyme inhibition methods were used to determine the anti-inflammatory activity. Four different extract fractions were prepared by suspending the methanol extract of the A. crithmifolia species, which gave the most active results, in water and consuming it with hexane, chloroform and ethyl acetate solvents, respectively. The α-glucosidase inhibitory activity and lipoxygenase enzyme inhibiting properties of these prepared fractions were investigated. Results: In the DPPH and ABTS+ radical scavenging activity determination methods, ACE showed the highest antioxidant activity according to IC50 values (54.85 and 79.77μg/ mL, respectively). According to the α-glucosidase inhibitor activity test results, ANE inhibited 50% of the enzyme at a concentration of 250 µg/ mL, showing a better inhibition value than acarbose (48.46%) used as standard at the same concentration. In terms of anti-inflammatory activity, ACE showed the highest activity (IC50; 90.30 μg/ mL). Among the ACE fractions, the ethyl acetate fraction (ACEEA) showed the highest α-glucosidase inhibitory activity, while the hexane fraction (ACEH) inhibited the lipoxygenase enzyme at the most effective rate. Conclusion: ACE was found to have significant antioxidant activity. ANE, ACE, ACEEA and ACEH extracts were found to have significant antidiabetic and anti-inflammatory effects.
In vitro evaluation of anti-inflammatory and antidiabetic effects of some Achillea L. Species of Türkiye flora
Keywords: Achillea species; Achillea türleri; antidiabetic activity; antidiyabetik aktivite; antioksidan aktivite; antioxidant activity; Farmakognozi; Pharmacognosy