Devlet ve özel ortaokul yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerinin ISTE standartlarına göre karşılaştırılması - Taraş, Arzu (My University, 2025)
21.yüzyılda bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler sonucunda toplumu etkileyen ve toplumsal değişimlerden etkilenen okullarda da bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın teknolojik ile ilgili yaptığı projelerin başarılı olabilmesi için okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin eğitim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmaları ve etkin kullanmaları gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; bir eğitim kurumunda tüm okul paydaşlarının üzerinde önemli bir etki ve yaptırım gücü olan devlet ve özel ortaokul yöneticilerinin teknolojik imkanları doğru ve etkili kullanılması konusunda göstermiş oldukları teknolojik liderlik davranışlarının ve konuya bakış açılarının karşılaştırılarak farkların belirlenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul Anadolu yakasında görev yapan 5 özel okul ve 5 devlet ortaokulu yöneticisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bulgulara göre devlet ve özel okul yöneticileri, teknoloji planlamalarında öğretmenler kurulu ve zümre toplantılarında alınan kararlar/ görüşleri dikkate alındığını belirtmiştir. Devlet okulu yöneticileri, maddi imkansızlıklar ve fiziki yetersizliklerden dolayı teknoloji planları konusunda sıkıntılar yaşadığını belirtmiştir. Özel okulların güncel teknolojileri okullarına entegre etmeye devam etmesine karşın devlet okullarında maddi imkanların teknoloji entegrasyonunda belirleyici olduğu görülmektedir. Özel okullarda öğretmen ve öğrenciler karşılaştıkları herhangi bir sıkıntıyı bu teknik personelle iletişime geçerek kolayca çözerken devlet okullarında yöneticiler, bu sorunlara bilişim teknolojileri öğretmenlerinden çözüm bulmalarını istediklerini belirtmiştir. Özel okul yöneticileri, teknoloji etkin kullanan personelleri işe aldıkları ve kadrolarının genç olmasından dolayı teknoloji kullanımında zorluk/ teknolojiye karşı olumsuz bakış açısı gibi sıkıntılar yaşamadıklarını belirtmiştir. Çalışmaya katılan devlet okulu yöneticilerine göre ise ileri yaştaki öğretmenler zaman zaman teknoloji kullanımına karşı olumsuz bakış açısına sahip olmakta ya da kullanım zorluğu yaşanmaktadır. Özel okullar her sene teknolojik araç-gereçler ve uygulamalarla ilgili öğretmelere eğitim verildiğini belirtmiştir. Devlet okulu yöneticileri ise öğretmenler MEB hizmetiçi eğitimlere katılarak kendilerini bu konuda geliştirdiğini belirtmiştir.Araştırmaya katılan yönetici görüşlerine göre hem başarılı bir teknoloji entegrasyon süreci hem de devlet ve özel okullarda eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için devlet okulları fiziki şartlar ve maddi kaynaklar yönünden daha fazla desteklenmelidir. Okul yöneticisi ve bilişim teknoloji öğretmenlerine teknoloji entegrasyonu ile ilgili eğitimler verilerek süreci iş birliği içinde yönetmeleri için çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca öğretmenlerin teknolojik araç-gereçleri kullanma yeterliliklerini arttırıcı kurs ve seminerlere daha fazla katılmaları sağlamalıdır.

In the 21st century, as a result of rapid advances in information and communication technologies, the use of information and communication technologies has become mandatory in schools, which are impacting society and are affected by social changes. For the Ministry of National Education's technology-related projects to be successful, school administrators and teachers must be knowledgeable about educational technologies and use them effectively. The purpose of this study is to compare the technological leadership behaviors and perspectives of public and private middle school administrators, who exert significant influence and sanctioning power over all school stakeholders in an educational institution, regarding the appropriate and effective use of technological resources and to determine the differences. Qualitative research methods and a case study were employed in the study. The study group consisted of five private school and five public middle school administrators operating on the Anatolian side of Istanbul. A semi-structured interview form was used as the data collection tool. According to the findings, public and private school administrators stated that decisions/ opinions from teachers' boards and department meetings are taken into account in technology planning. Public school administrators stated that they face challenges with technology planning due to financial constraints and physical limitations. While private schools continue to integrate current technologies into their schools, financial resources appear to be the determining factor in technology integration in public schools. While teachers and students in private schools easily resolve any issues they encounter by contacting these technical staff, administrators in public schools stated that they seek solutions from IT teachers. Private school administrators stated that they employ technology-efficient staff and that due to their young staff, they do not experience difficulties or negative perspectives on technology. According to public school administrators participating in the study, older teachers sometimes have negative perspectives on technology or experience difficulties using it. Private schools reported that teachers receive training on technological tools and applications annually. Public school administrators stated that teachers improve their skills in this area by participating in Ministry of National Education (MEB) in-service training.According to the views of the administrators participating in the study, public schools need greater support in terms of physical conditions and financial resources to ensure both a successful technology integration process and equal educational opportunities across both public and private schools. School administrators and IT teachers should receive training on technology integration, encouraging them to manage the process collaboratively. Furthermore, teachers should be encouraged to participate in more courses and seminars to enhance their proficiency in using technological tools and equipment.
Keywords: Attitudes and Competencies Towards the Use of Technology in Education; Bilişim teknolojisi; Devlet ortaokulu; Eğitimde Teknoloji Kullanımına Yönelik Tutum ve Yeterlilikler Leadership; Information technology; ISTE Standards; ISTE Standartları; Leadership; Liderlik; Okul Yöneticileri; Öğrenim ve öğretim; Özel ortaokul; Private middle school; School Administrators; State middle school; Study and teaching; Technological innovations; Technology; Technology Leadership Self-Efficacy; Teknoloji Liderliği; Teknoloji Liderliği Öz Yeterlilikleri; Teknolojik yenilikler