II. Dünya Savaşı’nda Kadınlara Yönelik Hazırlanan Afişlerin Göstergebilimsel Çözümlemesi: “Women’s Land Army” Örneği 1 - KAVOĞLU, SAMET (My University, 2017)
II. Dünya Savaşı’nın çetin şartlarında erkeklerin askere gitmesiyle azalan tarımsal üretimi tekrararttırmak; kentli işsiz kadınları da bir iş sahibi yaparak, az da olsa gelir elde edilmesini sağlayarak,oluşan psikolojik yıkımın önüne geçmek amacıyla İngiltere, Avustralya ve ABD’de kurulan “Women’sLand Army” organizasyonlarının afişleri, araştırma kapsamında göstergebilimsel olarak incelenmiştir.Her üç ülkede de yayınlanan afişlerin ortak özellikleri kentli kadına hitap edilmesi nedeniyle tarımarazileri içerisinde şık ve bakımlı kadın görsellerinin kullanılması ve yapılan işin kolay ve keyifli olduğunubelirtmek adına kadınların güler yüzlü ve yorgunluk belirtisine yer verilmeden betimlenmesidir. Buolumlu ve keyifli tasvire karşın gerek ilgili dönemde yaşayanların anlatımları, gerekse tarımsal üretimfaaliyetinin doğası afişlerde gösterilenlerin gerçeklerle örtüşmediğini ortaya koymaktadır.

The paper applies semiotic analysis on the posters prepared by “Women’s Land Army” established in_x000D_ the USA, England and Austria in order to improve the agricultural production, which was decreased_x000D_ after men’s joining to the army in harsh conditions of the Second World War, and prevent psychological_x000D_ destruction by employing the unemployed urban women as well in some kind of labor and enabling_x000D_ them to earn income even if it is just a smidgen.The study in the paper argues that the posters published_x000D_ in these three countries have some characteristics in common; they all use visual expressions of_x000D_ presentable women in the agricultural lands due to addressing the urban women and describe the_x000D_ smiling women without any sign of exhaustion to indicate how this work is easy and pleasant. Despite_x000D_ these positive and pleasant descriptions, not only the statements of the people lived in the relevant_x000D_ period and but also the nature of agricultural production reveal that the signified do not jibe with_x000D_ reality
Semiotic Analysis of the Posters Prepared Towards Women in the Second World War: “Women’s Land Army” Case