Türkiye’de hastane izolatı gram-negatif bakterilerde yeni beta-Laktam antibiyotiklere direnç ve GSBL tipleri: Çok merkezli HİTİT sürveyansının sonuçları - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Gram-negatif hastane izolatlarında geniş spektrumlu (B-laktamazlar (GSBL) ve çeşitli direnç mekanizmaları nedeniyle B-laktam antibiyotiklere karşı giderek artan direnç, bu antibiyotiklerin ampirik kullanımını sınırlamaktadır. Tedaviye yön vermek için çok merkezli sürveyans çalışmalarına gereksinim vardır. Türkiye'de altı merkezin katılımı ile Haziran 2004-0cak 2005 tarihleri arasında yapılan çok merkezli bu çalışmada, 457 Escherichia coli, 390 Klebsiella pneumoniae, 194 Pseudomonas aeruginosa ve 155 Acineto-bacter baujvannii olmak üzere toplam 1196 gram-negatif hastane izolatının seftriakson, seftazidim, sefe-pim, imipenem, sefoperazon/sulbaktam ve piperasilin/tazobaktama karşı in vitro direnç durumunun ve ayrıca E.coli ve K.pneumoniae kan izolatlarında GSBL varlığının araştırılması amaçlanmıştır. Antibiyotiklerin minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) değerleri ve GSBL üretimi E-test (AB Biodisk, Solna) yöntemiyle saptanmıştır. Direnç oranlarının belirlenmesinde CLSI direnç sınır değerleri kullanılmış; GSBL türleri PCR analizi ile belirlenmiştir. Çalışmada, E.coli suşlarının %26'sında, K.pneumoniae suşlarının ise %32'sinde GSBL pozitifliği saptanmış; bu oranlar kan izolatı olan E.coli ve K.pneumoniae suşlarında sırasıyla %31.7 ve %33.3 olarak izlenmiştir. Kan izolatlarında en sık tespit edilen enzimler, CTX-M (%71.4), TEM (%49.4) ve SHV (%46.7) türevleri olmuş; en sık saptanan CTX-M türünün CTX-M-15 (%69.4) olduğu, bunu CTX-M-3 (%28.6) ve CTX-M-1 (%2)'in izlediği görülmüştür. E.coli izolatlarında imipeneme direnç saptanmazken, K.pneumoniae1da imipenem direnci %1.3, P.aeruginosa'da %28.9, A.baumannii'de ise %52.2 olarak bulunmuştur. E.coli, K.pneumoniae, P.aeruginosa ve A.baumannii'de sefoperazon/sulbak-tama karşı direnç oranları sırasıyla %6, %17.7, %27.9 ve %4J .3 olarak belirlenmiş, piperasilin/tazobak-tam direnci ise sırasıyla %10.2, %22.3, %22.7 ve %78.7 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar, ülkemizin çeşitli merkezlerinde hastane izolatı gram-negatif bakterilerde GSBL oranlarının ve R-laktamlara direncin yüksek olduğunu, merkezler arasında direnç yönünden farklılıklar olduğunu ve ülkemizde CTX-M enzimlerinin hastane izolatlarında yaygın olduğunu göstermiştir.

Increasing resistance due to extended-spectrum beta-lactamases (ESBLs) and multiple resistance mechanisms in gram-negative hospital isolates restrict the role of beta-lactam antibiotics in empirical treatment of serious infections. As the prevalence of ESBL producing strains and resistance rates to antimicrobial agents can vary in each center, local surveillance studies are required to guide therapy. In this study, in vitro rates of resistance to ceftriaxone, ceftazidime, cefepime, imipenem, cefoperazone/sulbactam and piperacillin/tazobactam were evaluated in 1196 gram-negative hospital isolates in a multicenter in vitro study with the participation of six different centers in Turkey between the period of June 2004-January 2005. The isolates included Escherichia coli (n= 457), Klebsiella pneumoniae (n= 390), Pseudomonas aeruginosa (n= 194) and Acinetobacter boumannii (n= 155). In addition, frequency of ESBL production and types of enzymes were determined in blood isolates of E. coli and K. pneumoniae. MICs and ESBL production were investigated by E-test (AB Biodisk, Solna) and the results were evaluated by using CLSI breakpoints. PCR analysis was used for typing of the ESBLs. In E. coli, 26% and in K. pneumoniae 32% of the isolates were ESBL producers. Among the blood isolates of E. coli and K. pneumoniae, 31.7% and 33.3% produced ESBLs, respectively. CTX-M (71.4%) was the most prevalent enzyme, followed by TEM (49.4%) and SHV (46.7%) derived enzymes. CTX-M-15 (69.4%) was the most frequent CTX-M type in blood isolates followed by CTX-M-3 (28.6%) and CTX-M-1 (2%). Resistance to imipenem was not observed in E. coli isolates, however it was 1.3% in K. pneumoniae, 28.9% in P. aeruginosa and 52.2% in A. baumannii strains. Resistance to cefoperazone/sulbactam was found as 6%, 17.7%, 27.9% and 41.3% in E. coli, K. pneumoniae, P. aeruginosa and A. baumannii isolates, respectively, whereas resistance rates to piperacillin/tazobactam were 10.2%, 22.3%, 22.7% and 78.7%, respectively. These results indicate that ESBL production and rates of resistance to beta-lactam antibiotics are high in hospital isolates of gram-negative bacteria in Turkey, however, they show variations in different hospitals and CTX-M enzymes are prevalent in these isolates.
Resistance to newer beta-Lactams and related ESBL types in gram-negative nosocomial isolates in Turkish hospitals: Results of the multicentre HITIT study
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji; Farmakoloji ve Eczacılık