Tip II diyabetik hastalarda retinopati derecesi ve serum siyalik asit düzeyi ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Amaç: Serum siyatik asit ( N-acetyl neuraminic acid) konsantrasyonu akut-faz yanıtının bir belirtecidir. Tip II diyabeti olan hastaların kanında siyalik asit düzeylerinin arttığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı serum siyalik asit artışı ve diyabetik retinopati arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Metod: Bu çalışmaya 49 tip II diyabetik hasta dahil edildi (K/E - 30/19, yaş ortalaması 56$pm$7 yıl). Hastalar retinopatisi olmayanlar (Grup RO, n: 19), nonproliferatif retinopatisi olanlar (Grup R1, n: 15) ve proliferatif retinopatisi olanlar (Grup R2, n: 15) olmak üzere 3 grupta değerlendirildi. Sağlıklı 38 denek (K/E, 19/19, 55$pm$6 yaş) kontrol grubu olarak alındı. Kan siyalik asit düzeyi Svennerholm metoduna dayalı spektro-fotometrik yöntem He çalışıldı. Yaş, diyabet süresi, vücut kitle indeksi, total kolesterol, HDL, trigliserit, Hb A 1c, açlık kan şekeri, kretinin klerens, fibrinojen, lökosit incelemeye dahil edildi. Bulgular: Diyabetiklerde serum siyalik asit düzeyi (R0=2.00±0.47, R1=2.17±0.30, R2=2.25±0.5 mmol/L), sağlıklı kontrollerle (K=1.81±0.30 mmol/L) karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulundu (P<0.05). Diyabetik grupta serum siyalik asit düzeyi, proliferatif retinopatili hastalarda (R2) daha yüksekti, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (P>0.05).

Purpose: Increased serum concentration of sialic acid is a marker of the acute-phase response. Elevated concentrations of sialic acids in type Il diabetic patients have been shown in previous studies. The aim of this study is to determine the relation between sialic acid elevation and diabetic retinopathy. Methods: Type II diabetic 49 patient(F/M- 30/19, mean age 56±7 years old) were included in this study. The patients were divided into three groups; patients without retinopathy (Group RO, n: 19), patients with nonproliferative retinopathy (Group R1, n: 15) and patients with proliferative retinopathy (Group R2, n: 15). Healthy 38 volunteers were included as control group (F/M, 19/19, 55±6 years old). Results: A significant difference (P<0.05) was observed in serum sialic acid values in diabetic patients (R0=2.00±0.47, R1=2.17±0.30, R2= 2.25±0.5 mmol/L) compared with healthy controls (C=1.81±0.30 mmol/L). Serum sialic acid level was higher in the nonproliferative retinopathy group but the difference between groups was not statistically insignificant (P>0.05). Conclusions: There is no correlation between grading of retinopathy and serum sialic acid level.
The relation between sialic acid elevation and retinopathy in type II diabetic patients
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma