A survey of organic agricultural sector in the world in comparison with the European Union and Turkey practices - Arslan, Kılıç Fehmi (My University, 2009)
İnsan sağlığı üzerine önemli yan etkileri geniş kitleler tarafından bilinmeyen başlandıkça konvansiyonel tarım yerini organik tarım metoduna son yıllarda artan bir hızla bırakmaya başlamıştır.1980 ’lı yıllarda, dünya çapında genişlemeye başlayan alternatif tarım sistemi olan organik tarımın dünya ekonomisindeki yeri, üreticileri, tüketicileri önemli bir araştırma konusunu teşkil etmektedir. Ekonomik birliklerin önemi son on yılda giderek artmıştır, Avrupa birliği bunların en önemlilerinden biridir. Avrupa Birliği giderek genişleyen ekonomik birliği gerçekleştiren bir birliktir. Avrupa Birliği Türkiye için önemli bir birliktir. Avrupa Birliği nin organik tarımı desteklemede öncü rolü bulunmaktadır. AB ekonomisinde önemli bir yere sahip olan organik tarım, Türkiye deki büyük tarım potansiyeli ve önemli AB ilişkileri göz önüne alındığında bir adım daha ileri çıkmaktadır. 1990’lı yılların başında yurt dışından gelen talep doğrultusunda organik tarım Türkiye’de başlamıştır. Ancak Türkiye’deki organik tarım sektörü henüz istenilen seviyeye ulaşmamıştır. Türkiye’deki organik tarım bilgisinin paylaşılmasından doğan eksiklikten ötürü organik tarım gerekli desteği bulamamıştır. Bu da organik tarım ekonomisini olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biridir. Türkiye deki organik tarım bilgisinin daha geniş çevrelerce paylaşılabileceği bir yapının oluşturulması ile ve organik tarım tarafları desteği ile organik tarım potansiyel getirilerini daha hızlı sağlamasına önemli olumlu bir katkı sağlayacaktır. Türkiye’deki organik tarım ürünleri pazarı gelişecektir ve dünya organik ürün pazarlarıyla daha çok rekabet edebilecek konuma gelecektir. Organik tarım ürünleri tüketiciler için sağlıklıdır. Diğer yandan organik tarımın doğaya olumlu etkiside bu çalışmada ele alınmıştır.

As public became more aware of the possible hazardous effects of the conventional farming products, organic agriculture practices have been increasingly spreading all over the world. Since the 1980’s, organic agriculture has been an important topic in the research agenda of the scientists active in various fields from science to biology or even economics. Economic Unions have been increasingly important in the last decade, in which one of them is the European Union (EU) being the most integrated of all. It is an enlarging body that has achieved considerable degree of economic integration. The EU is considered to be important for Turkey. The EU has a supporting role in agricultural policy. Organical agriculture, which is considered to have an important role in EU economics, became more important issue between Turkey and EU relations, due to Turkey’s agriculture potential. Organic agriculture started in Turkey through the demand from foreign countries in 1990’s. Due to the lack of information sharing on organic agriculture, organic agriculture sector in Turkey was not aware of its potential. It is one of the factors that affects organic farming sector negatively. By creating the body which enables data sharing system by more number of people and significant support by organic agriculture sides would lead the sector to benefit from the existing potential. Organic agriculture market in Turkey will have a chance to compete with other world organic agriculture markets. Organic agriculture’s products are healthy for consumers. On the other hand what is also argued within this thesis is organic agriculture’s beneficial effects on the nature.
Keywords: Avrupa Birliği; Ekonomi_Türkiye; Organik Tarım_Türkiye