Kent meydanı ile kent kimliği ilişkisi : Üsküdar meydanı örneği - Taşçı, Hasan (My University, 2012)
Son senelerde yerel yöneticilerin gerek seçim çalışmaları ve gerekse sonraki faaliyetleri esnasında sıkça dile getirdikleri fakat uygulama noktasında pek hevesli ve başarılı olamadıkları konulardan birisi de şehir meydanlarıdır. Önemli bir kentsel kamusal açık alan olan kent meydanları, şehirleri yönetenlerden, kentli bireye, şehrin ziyaretçilerinden kentsel dokunun kendisine kadar herkes ve her şey için bir yer olma özelliği taşımaktadır. İstisnasız bütün yerel idarecilerin ve adayların üzerinde hemfikir oldukları konu, uygun bir formda düzenlenen meydanın kentin kimliğine olumlu katkı yapacağıdır. Hatta siyasetçiler için “uygun form” kullanımı gereksiz bir kavram bile olabilmekte ve onlar sadece meydanlardan bahsetmektedirler. Bu konuda çalışma yapan bilim ve fikir insanları ise, kent meydanlarının önemine değinmekte ve ülkemizde kentin simgelerinden biri olan meydanların olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna özellikle vurgu yapmaktadırlar. Her tarihi dönemde ve her toplumda farklı formlarda ortaya çıkan kentsel açık alanların son ve en güzel örneklerinden birisi kent meydanlarıdır. Kentsel kamusal mekânın en rahat ve buna bağlı olarak en çok kullanılan bu alanları son zamanlarda siyasetçilerden daha fazla konuyla ilgilenen bilim adamlarının da ilgisine mazhar olmuş, geçmişte nostaljik yazılarda yer alan meydan olgusu bir çok yüksek lisans ve doktora çalışmasının konusu olmaya başlamıştır. Bu konuda yapılan çalışmaların çoğu kent planlamacıları ve mimarlar tarafından yapılmış olup, söz konusu çalışmalarda kent meydanıyla ile kullanıcıları arasındaki ilişki, bir kentsel form olan meydanın biçimi ve onu biçimlendiren öğeler bağlamında ele alınmıştır. Son zamanlarda bu kadar çok üzerinde durulan ve yerel siyasî kampanyaların baş aktörü olan meydan olgusuna bir de mekânın oluşturduğu sosyoloji, sosyolojinin ve kültürün oluşturduğu mekân ve kimlik perspektifinden bakma düşüncesi bu tezin hareket noktası olmuştur. Anahtar Sözcükler: Şehir, Mekân, Kentsel Kamusal Açık Alan, Meydan, Kent Kimliği

In recent years, local rulers often mentioned from city squares during the election period and subsequent activities, but they are not very enthusiastic and successful in application. As an important urban public open space; city squares, is a place for all from local rulers, to urban individuals, from visitors to urban structure itself, Without exception, all the local rulers and the candidates agree on the issue that, a city square designed in a suitable form make a positive contribution to the city's identity. Even for politicians “form suitable concept could be useless, and they mention just squares. Scientist and the people, who work on this subject, mention the importance of the city squares and they especially emphasize that the lack of squares which are symbols of the cities in our country is a huge loss. City squares are last and one of the most important example of urban open space which take place in different forms in every society and every historical period. As the most comfortable and consequently, the most widely used areas of the urban open space; city squares became the focus of attention of scientist related the issue more than politicians and the city square issue once was a subject of nostalgic writings has become the subject of thesis and doctoral studies.Most of the studies on this subject was made by urban planners and architects, and deal with the issue in regard with the relationship between the city squares and their users, The shape of square as an urban form and other elements shapes the squares. The starting point of this thesis is the notion of looking at city square phenomenon from the perspective of sociology created by space and space created by sociology and culture, and city identity Key Words: City, Space, Place, Urban Public Open Space, Square, City Identity
Keywords: Belediyeler; Kent Kimliği; Kentleşme; Yerel Yönetimler (Belediyeler)