Hemşirelerin eleştirel düşünme eğilimlerinin ve profesyonellik davranışlarının belirlenmesi - Açıkgöz, Gizem (My University, 2015)
Hemşirelerin Eleştirel Düşünme Eğilimlerinin ve Profesyonellik Davranışlarının Belirlenmesi, Gizem Açıkgöz, Doç. Dr. Nefise Bahçecik, Hemşirelikte Yönetim stanbul. Amaç; Araştırma hemşirelerin eleştirel düşünme eğilimlerini ve profesyonellik davranışlarını belirlemesi amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem; Tanımlayıcı olan araştırma İstanbul İlinde Anadolu yakasında yer alan Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Birliği’ ne bağlı 10 Eğitim ve Araştırma hastanesinde çalışan 678 hemşire ile 10.02 - 10.05.2014 arasında gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak, hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren Tanıtıcı Bilgi Formu, California Eleştirel Düşüne Eğilimi Ölçeği (CEDEÖ), Hemşirelikte Profesyonelliğe İlişkin Davranışsal Envanteri (HPİDE) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel analizler, bağımsız grup t-testi, Pearson korelasyon analizi, One-Way Anova ve Scheffe testi kullanıldı. Bulgular; Hemşirelerin CEDEÖ toplam puanı 211,05±23,32 olarak düşük bulundu. Hemşirelerin CEDEÖ puanı; 26-30 yaş grubunda, evli, lisans ve lisans üstü mezunlarında, 16 yıl ve üstü, yönetici hemşire olarak, gündüz çalışan, mesleki yayın izleyen ve bilimsel etkinliklere katılan hemşirelerde anlamlı ve yüksek bulundu. Hemşirelerin HPİDE toplam puanı 6,41±4,08 olarak düşük olduğu görüldü. Hemşirelerin HPİDE puanı; 26- 30 yaş grubunda, evli, lisans ve lisans üstü mezunu olanlarda, yönetici hemşire pozisyonunda ve gündüz çalışan, mesleğini seven ve bilimsel etkinliklere katılan hemşirelerde anlamlı ve yüksek bulundu (p<0,05). Sonuç; Araştırma sonucunda hemşirelerin eleştirel düşünme eğilimlerinin ve profesyonellik davranışlarının düşük olduğu görüldü. Hemşirelerin eleştirel düşünme eğiliminin artırılmasına yönelik kurum içi ve kurum dışı eğitim programlarının verilmesi ve stratejilerin geliştirilmesi, hemşirelerin profesyonel davranışlar ve bunların önemi konusunda bilgilendirilmesi önerilmektedir. Hemşire, Eleştirel Düşünme Eğilimi, Hemşirelikte Profesyonellik, Profesyonel Davranış. 2.

Determination of critical thinking disposition of nurses and The Behaviors Of Nurses Regarding Professionalism, Gizem Açıkgöz, Doç. Dr. Nefise Bahçecik, Hemşirelikte Yönetim stanbul. Aim; This study is held for determination of critical thinking disposition of nurses and behaviours of nurses regarding proffessionalism. Material and Method; Descriptive reseach was carried out with 678 nurse works in 10 Educational Research Hospital connected to Health Ministry Public Hospitals Union in Anatolian side of İstanbul, between 10.02 – 10.05.2014. An information form which includes professional and identifier features of nurses, California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI) and Behavioral Inventory Regarding Professionalism in Nursing (BIRPN) were used as data collection tool. To evaluate the data descriptive statistical analysis , independent sample t -test, Pearson correlation test, One- Way ANOVA and Scheffe test and was used. Result; CCTDI total scores of nurses were low as 211.05±23.32. CCTDI score of nurses; 16 year and more time, work as a maneger nurse, day worker, follow professional publication, participate in scientific events were high. BIRPN total scores of nurses was lower as 6.41±4.08. BIRPN scores of nurses; in the 26-30 age group, married, undergraduate and graduate education, work as amaneger nurse and day workers, loves nursing profession, participate scientific events were significant and high (p<0,05). Conclusion; As a result of research viewed that low levels of critical thinking and Professional behaviour of nurses. It is recommended that educating corporate and extra-corporate training program and devoloping strategy to increasing critical thinking disposition of nurses, disclosure of nurses about professional behaviour and their importance. Key Words: Nurse, Critical Thinking Disposition, Nursing Professionalism, Professional Behaviour.
Keywords: Hemşirelik