Yemen medyasında Türkiye temsili ve Yemen'deki Türkiye algısına etkisi - Al-Owaa, Abubakr (My University, 2025)
Yemen ile Türkiye arasındaki ilişkiler, çeşitli alanlarda sürekli gelişmekte ve iş birliği giderek güçlenmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma Yemen ders kitaplarında (tarih, coğrafya, vatandaşlık ve edebiyat) Türkler ve Türk hakkında oluşturulan imajı araştırmayı ve bu kitaplarda yer alan örtük mesajlar ile sembolleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma aynı zamanda 1 Temmuz – 31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki dönemde Yemen devleti ve özel medya [Saba Haber Ajansı, Bağımsız Aden Kanalı (AIC), el-Mesira Kanalı] tarafından yayınlanan haber ve haber programlarında Türkiye’nin nasıl temsil edildiğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma da Yemen medyasının, Yemen’deki devlet ve özel üniversitelerdeki öğrencilerin Türkiye’ye ve Türklere yönelik algıları üzerindeki etkisini tespit etmeyi amaçlamıştır. Metodolojiyle ilgili bu çalışma, tek bir araştırmada veri toplama ve analiz etmede nicel ve nitel yöntemleri birleştiren karma araştırma yöntemine dayanmıştır. Nitel analiz kapsamında, ilköğretim ve lise düzeyinde okutulan toplam on ders kitabı (7’si ilköğretim, 3’ü lise düzeyinde) ile söz konusu üç medya araçlarına ait elli haber ve haber analiz edilmiştir. Söylemin bu medya araçlarının içeriklerinde temel bir unsur olması nedeniyle, veriler Teun A. van Dijk’in eleştirel söylem analizi modeli doğrultusunda analiz edilmiştir. Ayrıca, Yemen'deki devlet ve özel üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerden oluşan bir örneklem grubunu incelemek amacıyla nicel yöntem kullanılmıştır. Araştırmacı, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen bir örneklemden veri toplamak için online anket kullanmıştır. Bu bağlamda araştırmanın yürütüldüğü örneklemin katılımcı sayısı 504 öğrencidir. Son olarak sonuç bölümünde çalışmanın tüm bölümlerinden elde edilen verilere dayanarak sonuçlar tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Relations between Yemen and Türkiye have been continuously developing across various fields, with cooperation steadily strengthening. In this context, this study aims to investigate the image of Turks in Yemeni textbooks (History, geography, citizenship and literature) and to reveal the hidden messages and symbols contained in these books. This study also aims to reveal how Türkiye was represented in the news and news programs broadcast by the Yemeni state and private media [Saba News Agency, Aden Independent Channel(AIC), el-Mesira Channel] between July 1 and December 31, 2020. This study also aimed to determine the influence of the Yemeni media on the perceptions of students at public and private universities in Yemen towards Türkiye and Turks. Regarding the methodology, this study was based on a mixed research method that combines quantitative and qualitative methods in collecting and analysing data in a single study. The study included a content analysis of ten school textbooks—seven used at the elementary level and three at the high school level—as well as fifty media materials from three Yemeni media outlets, using a qualitative research method. Since discourse constitutes a fundamental element in the content of these media outlets, the data were analyzed using Teun A. van Dijk’s critical discourse analysis model. In addition, a quantitative method was employed to examine a sample group consisting of students studying at public and private universities in Yemen. The researcher used an online survey to collect data from a sample selected through purposeful sampling. In this context, the number of participants of the sample in which the research was conducted is 504 students. Finally, in the conclusion section, the results were discussed based on the data obtained from all parts of the study and suggestions were made.
Representation of Turkey in the Yemeni media and its impact on the perception of Turkey in Yemen
Keywords: Algı; Kitle iletişim araçları; Mass media; Perception; Temsil; Türkiye; Türkiye Representation; Yemen; Yemen Ders Kitapları; Yemen Medyası; Yemeni Media; Yemeni Textbooks