Kronik obstrüktif akciğer hastalığına sahip bireylerde tabanlık kullanımının erken dönem enerji tüketimine etkisi - Kamiloğlu, Dilara (My University, 2019)
Amaç: Kalıcı hava akımı kısıtlanması ve solunumsal semptomlarla karakterize olan KOAH’ın multisistemik etkileri de mevcuttur. Hastanın yaşam kalitesini etkileyen, fonksiyonel kapasitesini azaltan en önemli faktörlerden biri periferik kas gücü kaybıdır. Kas gücünde meydana gelen azalma enerji tüketimini arttırmakta ve hastanın konfor düzeyini negatif etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı ayak taban basıncı dağılımı bozulmuş KOAH’na sahip bireylerde tabanlık kullanımının erken dönem enerji gereksinimine etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: KOAH tanılı çalışmaya katılmayı kabul eden 15 hasta çalışmaya alındı.Yapılan pedaborografik taban basınç analizi sonucu ayak basınç dağılımının bozulduğu belirlenen KOAH’lı hastalar randomizasyon yöntemiyle 2 gruba ayrıldı. Her iki grubada çalışma öncesi taban analizi yapıldı ve çalışma grubuna pedabarografik taban analizine uygun bireye özgü tabanlık verildi.1 haftalık tabanlık kullanımı sonunda uygulanan değerlendirme parametreleri her iki grup için tekrarlandı.Bulgular: Grupların yaş, boy, BKI benzerdi (p>0, 05). Tabanlık kullanımının erken döneminde CAT skoru ve MMRC dispne skorunda anlamlı değişiklik gözlenmedi (p>0,05). Tabanlık grubunun hasta konfor düzeyinde anlamlı olmayan minimal düzelme saptandı (p>0,05). KOAH'lı hastalarda beden kütle indeksi ve vücut ağırlığı ile sol orta ayak basiller arasında pozitif yönde orta şiddette; FVC ölçümleri ile sol ön ayak, sol orta ayak ile negatif, sol arka ayak basıncı ile pozitif yönde orta şiddette ilişki olduğu saptandı (herbiri için p<0,05).Sonuçlar: Ayak taban basıncı bozulmuş KOAH'lı olgularda tabanlık kullanımının günlük yaşam ve hasta konforu üzerine erken dönemde olumlu etkileri gözlemlense de sonuçlar anlamlı seviyede değildir. Daha yüksek olgu sayısı ve uzun dönem sonuçların irdelenmesi hedefi ile çalışmaya devam edilmesi planlanmaktadır.

The Effect of Use of Insoles on Early Energy Consumption in Individuals with Chronic Obstructive Pulmonary DiseasePurpose: COPD, characterized by persistent air restriction and respiratory symptoms, it also has multisystemic effects. The most important factors affecting the patient's quality of life and decreasing its functional capacity is loss of peripheral muscle strength. The decrease in muscle strength increases the energy consumption and this issue consequently affects the patient comfort level negatively. The purpose of this study is to investigate the effect of the use of insoles on early energy requirements in individuals with COPD.Materials and methods: COPD patients who have foot pressure distribution disorder have been divided into two groups by randomization method. Baseline analysis has been performed before the study and the study group has been given an individualized insoles suitable for pedabarographic baseline analysis. Evaluation parameters applied at the end of the 1-week.Result: The age, height and weight of the groups were similar. After FVC measurements in patients with COPD, the body mass index and body weight were moderately positive among the left middle foot bacilli left forefoot, left middle foot and negative left posterior foot pressure was positively associated with the relationship found to be moderate.Conclusion: Effects of the use of insoles on the daily life and patient comfort in patients with COPD underfoot observed in the early period, no significant results have been found. It has been planned to continue working with the aim of examining the higher number of cases and to find long term results.
Keywords: Akciğer hastalıkları, Obstrüktif; Chronic disease; Chronic Obstructive Pulmonary Disease; Energy Consumption; Enerji Tüketimi COPD; Foot Base Pressure; Insoles; Kronik hastalık; Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı; Kronik Obstrüktif Pulmoner Hastalık; Lung diseases, Obstructive; Plantar Basınç; Tabanlık