Sanat eğitiminde resimlerarası başkalaştırma ve özgünlük - Aksular, Fatih (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı, resimlerarası başkalaştırmalar yoluyla özgün eser üretirken kullanılan düşünce ve eylem yollarının çözümlenerek sanat eğitiminde kullanılabilirliğini araştırmaktır. Başka sanatçıların eserlerinden alınan bileşenlerin yeni resim düzlemindeki başkalaşımıyla özgün yapıta ulaşabilmenin dinamikleri incelenmiştir. Ayrıca kopya ve esinlenme arasındaki farkları netleştirmek, hangi düzeydeki etkileşimin, özgün yapıt niteliği oluşturacağını farklı sanatçılardan da örneklerle ortaya koymaktır. Picasso'nun resimlerarası etkileşimle ürettiği eserlerinden seçilerek incelenen örneklerin özelliği, başka eserlerden etkiler taşımasına rağmen, postmodern üretim yollarından alıntı, kopya, pastiş, parodi niteliğinde değil yaratıcı, özgün ve bağımsız eserler olmalarıdır. Resimler arasındaki başkalaştırma eylemlerinin çözümlenerek tanımlanmasında; metinlerarası etkileşimde dönüştürme ile ilgili kuramsal öneriler resim sanatına uyarlanarak kullanılmıştır. Sanatsal düzenleme eleman ve ilkeleri ile çözümlenerek eserlerin özgünlük derecesinin ayrıntıları araştırılmıştır.Çalışmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1)Modern Sanat ve Güncel Sanat farkları konusunda öğrencilerin bilgileri hangi seviyededir? 2)Öğrencilerin sanat tarihinde resimlerarası etkileşim yoluyla yapılmış eserlerin özgünlük değerlendirmelerini yapabilme bilgisi ne düzeydedir? 3)Bir eserin özgün sayılabilmesi için resimlerarası etkileşimin sınırları konusunda öğrencilerin bilgileri ne düzeydedir? 4)Post-modern yeniden üretim yöntemleri ile özgün sanat yapıtlarının farkları konusunda öğrencilerin bilgileri hangi seviyededir? 5)Resimlerarası etkileşim ve başkalaştırma yollarının öğrencilerin özgün eser üretebilmelerine katkısı var mıdır? Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 Eğitim Öğretim bahar yarıyılında, İstanbul ili sınırları içerisindeki Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Lisans düzeyi 4.Sınıftan sekiz öğrenci oluşturmaktadır. Eylem araştırması deseni kullanılarak elde edilen veriler, nitel araştırma, veri analiz tekniklerinden betimsel analize göre yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Ön bilgi testi, son bilgi testi, araştırmacı günlükleri, öğrenci günlükleri, kişisel bilgi formu, öğrencilerle internet yazışmaları ve e-postalar, öğrencilerin uygulama çalışmaları ayrıca çalışmalarla ilgili uzman görüşleridir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şöyledir: Resimlerarası etkileşim ve Özgünlük konusu, öğrencilerin bir eseri incelerken, bütüncül algıdan yapıyı oluşturan parçalara inerek doğru sanatsal çözümlemeler yapmalarına yardımcı olmuştur. Temel bileşenler olan sanatsal ilke ve elemanlarla düşünerek değerlendirdiklerinde bir eserin neden özgün ya da neden alıntı, kopya, pastiş, parodi olarak tanımlandığını daha iyi kavramışlardır. Böylece öğrenciler, kendilerini etkileyen baskın bir eser ya da sanatçının sınırlarından çıkabilecek yeterlilikte sanatsal düzenlemeler yapabilmişlerdir. Bu düzenlemeler, öğrencilerin gelecekte kimlik ve üslup sahibi başka eserler üretmelerinin yollarını açabilecek anahtar çalışmalar olmuştur.

The aim of this study is; examining the ways of thinking and action used to create original works with inter-pictural alterations and to investigate their usability in art education. The methods of reaching the original structure through the metamorphosis of the components taken from the work of other artists have been examined. In addition, it is to clarify the differences between copy and inspiration and to reveal which level of interaction will constitute the original work quality. The characteristics of the samples that are analyzed and selected through interactions from Picasso 's works are that they are original and independent works rather than quotes, copies and parodies. In order to define these transformation processes; Privatization suggestions in intertextual interaction were adapted to the art of painting. The degree of originality of the works was resolved with the elements and principles of art. The study sought answers to the following questions: 1)What is the level of knowledge students have about the differences in Modern Art and Contemporary Art? 2)What is the level of student knowledge to assess the originality of the works made through interpicture interactions in art history? 3)What is the level of knowledge of the students regarding the boundaries of the work's originality produced by interpicture interaction? 4)At what level are the knowledge of the students regarding the differences between the post-modern methods of reproduction and the original art work? 5)Do the ways in which image interaction differentiates contribute to the students producing original works? The research study group consists of eight students from the Faculty of Fine Arts Education Department of Marmara University Atatürk undergraduate level 4th year in the Academic Spring semester 2017-2018 within the boundaries of Istanbul. The data obtained using the action research pattern was made according to the descriptive analysis, which is one of the qualitative research data analysis techniques. Data collection tools used in the research; Preliminary knowledge test, final knowledge test, researcher logs, student logs, personal information form, internet correspondence and e-mails with students, students' application studies are also expert opinions about the studies. The findings of the research are as follows: The topic of interaction between images and originality not only helped students in holistic perception while studying a work, but also helped them to come down to the parts that make up the structure and create the right artistic solutions. By evaluating the basic components, artistic principles and elements, they've better grasped why an artwork is defined as original, quote or copy. Students have thus been able to make artistic arrangements that have been able to get rid of the influence of a dominant work or artist that has influenced them. These arrangements were key studies that might in the future open the way for students to produce works of identity and style.
Keywords: Alıntı; Art; Başkalaştırma; Education; Eğitim; Esinlenme; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Inspiration; Interpictural Alteration; Interpicturality; Originality; Öğrenim ve öğretim; Özgünlük; Pablo Picasso; Painting; Quote; Resim; Resimlerarası Başkalaştırma; Sanat; Study and teaching