Plasenta Previa Tanılı Gebelerin Takip ve Prognozları - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç Plasenta previa tanısı alan gebelerin takipleri ve prognozlarını değerlendirmek. Gereç ve Yöntem Ocak 2013 - ocak 2016 tarihleri arasında plasenta previa tanısı almış ve takiplere gelmiş 36 gebenin demografik verileri, ultrasonografi bulguları, gebelikte tanı haftası ve gebelik sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular Plasenta previa olgularında ortalama yaş 33,41±3,89 olarak bulundu. Tanı sırasındaki ortalama gebelik haftası 29,25±4,46 , ortalama doğum haftası 35,32±3,57 , ortalama doğum kilosu 2740,15±842,2 gr idi. Plasenta previa için risk faktörü (yüksek gravida, ileri maternal yaş, geçirilmiş uterin cerrahi vb.) varlığı %88,8 olarak saptandı. Maternal kanama nedeniyle %27,7 (n=10) hastaya değişik miktarlarda kan transfüzyonu yapıldı. Sonuç Antenatal komplikasyonlar, maternal kanama, erken doğum ve erken doğuma bağlı sorunlar plasenta previa olan hastalarda morbidite ve mortalitenin en önemli sebebidir. Tanının önceden bilinmesi operasyonun doğum eylemi başlamadan elektif şartlarda ve tecrübeli bir ekip tarafından donanımlı merkezlerde yapılmasını sağlar; bu durum da komplikasyon gelişme olasılığını azaltır. ( Sakarya Tıp Dergisi 2016, 6(4):196-201 )

Aim Evaluation of monitoring and prognosis of pregnant women diagnosed with placenta previa. Material and Method The results of 36 pregnant women diagnosed with placenta previa during pregnancy were evaluated retrospectively in between January 2013 – January 2016.. Results The mean age of the patients with placenta previa was found as 33.41±3.89 . Mean gestational age at the time of the diagnosis was 29.25±4.46 , mean gestational age at delivery was 35.32±3.57 , mean birth weight was 2740.15±842.2 gr . The risk factors for placenta previa (multiparity, advanced age, previous uterine surgery etc.) was found in 88.8% of the patients. 27.7% of the patients recieved variable amount of blood transfusion due to maternal bleeding. Conclusion Antenatal complications, maternal bleeding, premature birth and problems related to prematüre birth are the main causes of morbidity and mortality in cases of plecenta previa. Being aware of plecenta previa results in elective surgery before the onset of delivery with an experienced team at tertiary hospitals. Thus; the incidence of complications decreases. ( Sakarya Med J 2016, 6(4):196-201 )
Monitoring and Prognosis of Pregnant Women Diagnosed with Placenta Previa
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum