UFRS çerçevesinde KOBİ standartlarının incelenmesi ve bir uygulama - Yılmaz, Recep (My University, 2010)
KOBİ, UFRS, UMS, Standart, Muhasebe, ÖZET Kobiler için finansal raporlama standardı, kobiler tarafından kullanılmak üzere yayımlanan standarttır. Küçük ve orta ölçekli isletmeler; kamuya hesap verme yükümlülüğü bulunmayan ve dış kullanıcılar için genel amaçlı finansal tablo yayımlayan isletmelerdir. KOBI finansal raporlama standardı kendine özgü tam setten ayrı olarak hazırlanan bir standarttır. Tam set IFRS’leri temel alarak, sadeleştirerek, Kobiler için daha kullanışlı hale getirmiştir. KOBİ finansal raporlama standardı, kaliteli ve iyi bir raporlamayı basit hale getirmiştir. Standartlar basitleştirilmiştir. Örneğin; tam sette bulunan bölümlere göre raporlama, dönem içi raporlama, hisse basına kazanç, sigorta sözleşmeleri, satış amaçlı elde tutulan duran varlıklar standart kapsamı dışında tutulmuştur. IFRS’lerde tercihli uygulamalar varken, KOBİ standardında sadece basit uygulamaya yer verilmiş ayrıca kayda alma ve ölçmede basitleştirme sağlanmış ve dipnotlardaki açıklamalarda azaltmalar olmuştur. Bu tezin amacı KOBİ finansal raporlama standardını genel olarak açıklamak ve tam setten olan farklılığını analiz etmektir. GENERAL KNOWLADGE Name and Surname : Recep YILMAZ Field :Business Administration Programme : Acconting & Finance Supervisor :Prof. Dr. Gürbüz GÖKÇEN Degree Awarded and Date : Master – November 2010 SMEs, IFRS, IAS, Standarts, Accounting

The IFRS for Small and Medium-sized Entities is published for use by small and medium-sized entities . Small and medium-sized entities are entities that; do not have public accountability; and publish general purpose financial statements for external users. IFRS for SMS is a stand- alone document. It sits side by side with full set of IFRS’s. It attributes, simplification, and usefulness. Good and quality financial reporting made simple by IFRS for SME’s. IFRS’s is simplified. For examble; segment reporting, interim reporting, earning per share, insurance and asset held for sale in IFRS’s are omitted, where IFRS’s have options SMS’s Ifrs’s ınclude only simple option and recognition and measurement are simplified, disclosures are reduced. The aim of this thesis is to describe the contents of IFRS for SMS’s and analayzing the diferences between full set of IFRS’s.
Keywords: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); Muhasebe; Muhasebe Standartları