Tayland’ın güney bölgesindeki Patani Pondok medreselerinde hadis eğitim faaliyetleri - Japakiya, Mawaddah (My University, 2019)
Bu araştırma, Tayland’ın güneyindeki Patani bölgesinde bulunan Pondokmedreselerinin hadis ve hadis ilimleri ile ilgili eğitim faaliyetlerini ele almaktadır.Araştırmamızın çerçevesi bakımından ihtiyaç hissedilen her hususta gerekli bilgilerivermekle betimsel analiz yoluyla açıklamalara yer vermeye çalışılmıştır. Böylece konuile ilgili kaynaklardan elde edilen bilgiler tahlil süzgecinden geçirilerek neticelereulaşılmıştır. Dolayısıyla bu araştırmada yer verilen açıklamalarımız aşağıdakimihverler etrafında oluşturulmuştur:Çalışmamızda öncelikle Tayland’ın güneyindeki Patani bölgesinin tarihine birnebze değinilmiş olup İslamiyet’in oradaki varlığı ve yayılışı ile ilgili bilgilere yerverilmiştir. Bölge halkı İslami kabul ettikten sonra inanç ve yaşam tarzlarını İslam’agöre tanzim ederek bu yeni dini içten benimsemiş ve daha da ileri bir duruma geçerektarihte bir İslam devleti oluşturabilmiştir. Bu devlet daha sonra Tayland’ın işgalineuğrayarak Tayland’a ilhak edilen bir bölge konumuna gerilediği bilgisi verilmiştir. Butarihî merhalelerle ilgili gelişmelere karşın eşzamanlı olarak bölgedeki İslamî ilimlerleبilgili yapılan faaliyetlerin, çoğunluğu Müslüman olan Patani’deki yerli halk için dahasonra dinî bir merci teşkil edecek olan ve Pondok medreseleri olarak isimlendirilendinî kurumlara nasıl dönüştürüldükleri incelenmiştir.İkinci bölümde Pondok medreselerinin kuruluş tarihi, dönüşümleri ve Patanitoplumundaki yeri açısından incelendikten sonra eğtim sistemleri, müfredatları,müfredatlarının uygulanması ve Patani toplumundaki dinî ve ilmî rollerine tesir edenneticeleri değerlendirilmektedir.Patanili âlimlerin hadis ve hadis bilimleri ile ilgili çalışmaları açısındansarfettikleri çabalar ve âlimlerin sözkonusu Pondok medreseleri ile ilişkilerideğerlendirilerek bu kurumdaki hadis eğitim faaliyetleri incelenmektedir. Buçerçevede Pondok medreselerinde hadis eğitiminin konumu, müfredatı, okutulmakiçin seçilen hadis kitaplarının olumlu ve olumsuz yönleri ile birlikte eleştireldeğerlendirilmektedir.Son olarak Şeyh Wan Yusuf b. Wan Mustafa el-Bendarî örneğinde medresehocalarının telif ettikleri eserlerin bakımından hadis alanınadaki katkılarıincelenmektedir. Bu kitaplardan Pelajaran Hadis adlı eserinin telifteki metodolojisiüzerinde durulmuş, kitapta yer alan hadislerin aslî kaynakları hadis külliyatındantespit edilerek tahrici ve eksik olarak verilen hadisin tashihi yapılmaktadır. Bununlabirlikte metne uygun bulunan başlıklardan hareketle tebvib yapılarak sözkonusumetindeki İmam Nevevî’nin bilimsel etkilerine dikkatleri çekmektedir .

Bu araştırma, Tayland’ın güneyindeki Patani bölgesinde bulunan Pondokmedreselerinin hadis ve hadis ilimleri ile ilgili eğitim faaliyetlerini ele almaktadır.Araştırmamızın çerçevesi bakımından ihtiyaç hissedilen her hususta gerekli bilgilerivermekle betimsel analiz yoluyla açıklamalara yer vermeye çalışılmıştır. Böylece konuile ilgili kaynaklardan elde edilen bilgiler tahlil süzgecinden geçirilerek neticelereulaşılmıştır. Dolayısıyla bu araştırmada yer verilen açıklamalarımız aşağıdakimihverler etrafında oluşturulmuştur:Çalışmamızda öncelikle Tayland’ın güneyindeki Patani bölgesinin tarihine birnebze değinilmiş olup İslamiyet’in oradaki varlığı ve yayılışı ile ilgili bilgilere yerverilmiştir. Bölge halkı İslami kabul ettikten sonra inanç ve yaşam tarzlarını İslam’agöre tanzim ederek bu yeni dini içten benimsemiş ve daha da ileri bir duruma geçerektarihte bir İslam devleti oluşturabilmiştir. Bu devlet daha sonra Tayland’ın işgalineuğrayarak Tayland’a ilhak edilen bir bölge konumuna gerilediği bilgisi verilmiştir. Butarihî merhalelerle ilgili gelişmelere karşın eşzamanlı olarak bölgedeki İslamî ilimlerleبilgili yapılan faaliyetlerin, çoğunluğu Müslüman olan Patani’deki yerli halk için dahasonra dinî bir merci teşkil edecek olan ve Pondok medreseleri olarak isimlendirilendinî kurumlara nasıl dönüştürüldükleri incelenmiştir.İkinci bölümde Pondok medreselerinin kuruluş tarihi, dönüşümleri ve Patanitoplumundaki yeri açısından incelendikten sonra eğtim sistemleri, müfredatları,müfredatlarının uygulanması ve Patani toplumundaki dinî ve ilmî rollerine tesir edenneticeleri değerlendirilmektedir.Patanili âlimlerin hadis ve hadis bilimleri ile ilgili çalışmaları açısındansarfettikleri çabalar ve âlimlerin sözkonusu Pondok medreseleri ile ilişkilerideğerlendirilerek bu kurumdaki hadis eğitim faaliyetleri incelenmektedir. Buçerçevede Pondok medreselerinde hadis eğitiminin konumu, müfredatı, okutulmakiçin seçilen hadis kitaplarının olumlu ve olumsuz yönleri ile birlikte eleştireldeğerlendirilmektedir.Son olarak Şeyh Wan Yusuf b. Wan Mustafa el-Bendarî örneğinde medresehocalarının telif ettikleri eserlerin bakımından hadis alanınadaki katkılarıincelenmektedir. Bu kitaplardan Pelajaran Hadis adlı eserinin telifteki metodolojisiüzerinde durulmuş, kitapta yer alan hadislerin aslî kaynakları hadis külliyatındantespit edilerek tahrici ve eksik olarak verilen hadisin tashihi yapılmaktadır. Bununlabirlikte metne uygun bulunan başlıklardan hareketle tebvib yapılarak sözkonusumetindeki İmam Nevevî’nin bilimsel etkilerine dikkatleri çekmektedir .
Keywords: Hadis; Hadis İlimleri; Patani; Pelajaran Hadis; pondok medreseleri; WanYusuf b. Wan Mustafa el-Bendarî