Uluslararası işletmelerde yüzyüze iletişim ve ikna - Akdeniz, Özden (My University, 2010)
Uluslararası İşletmeler, İkna, Kültürlerarası İletişim, Yüz Yüze İletişim, Sunexpress A.Ş. ÖZET ULUSLARARASI İŞLETMELERDE YÜZ YÜZE İLETİŞİM VE İKNA Son yıllarda, işletmeler uluslararası bir kimliğe bürünerek yapısal değişikliğe uğramış ve böylece dünya ticareti de şekil değiştirmiştir. Dünyanın ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir rol oynayan uluslararası işletmeler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından büyük önem taşımaktadırlar. Bunun yanı sıra, uluslararası işletmeler, kültürel gelişim sürecinde de önemli bir yere sahiptirler. Küreselleşmenin vazgeçilemez bir hal aldığı ve sınırların ortadan kalktığı bu ortamda işletmelerin uluslararasılaşması kaçınılmaz bir hal almaktadır. Fakat bu durum beraberinde birçok kültürlerarası iletişim sorununu da getirmektedir. Bu çalışma ile uluslararası işletmelerin karşılaştığı kültürlerarası iletişim sorunlarının çözümünde yüz yüze iletişim ve iknanın oynadığı rol ele alınarak, Sunexpress A.Ş. örneği yapılan görüşme sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. International Organizations, Persuasion, Intercultural Communication, Face-to-face Communication, Sunexpress Inc.

FACE-TO-FACE COMMUNICATION AND PERSUASION IN INTERNATIONAL ORGANIZATIONS In the latest years, the organizations have been having the identity an international identity and have a structural change and therefore, world trade has also changed itself. The international organizations that have been playing a significant role in the world’s social and economic development have also have an importance for developed and developing countries. Furthermore, the international organizations have a significant role in the cultural development process. The organizations shoul be internationalized in that era in which globalization is an unavoidable item and the limits have been disappearing. However, that situation brings many intercultural problems along. With this study, example of Sunexpress Inc. interview results have been evaluated by addressing the role play of face-to-face communication and persuasion while solving the problems of intercultural problems of international organizations.
Keywords: Kültürlerarası İletişim; Uluslararası İşletmeler