Pozitif psikoloji yaklaşımı bağlamında hayatı anlamlandırma ve din - Altınok, Zeynep (My University, 2022)
İnsan akıl sahibi olmasının bir sonucu olarak hayatın anlamını, yaşamının amacını ve varoluşunun gayesini bilmek istemektedir. Anlamlandırılamamış bir hayat bireyi, varoluşsal boşluğa sürükleyebilir. Bireyin zihinsel, duygusal ve sosyal olarak huzurlu olabilmesini sağlamak amacıyla hayatın anlamına dair farklı kesimlerden çeşitli cevaplar verilmektedir. Hayatın anlamına dair en kapsamlı ve doyurucu cevabı dinler vermektedir. Bu nedenle bireyin hayatını anlamlandırmasında dini inancın rolü tartışılamaz. Diğer taraftan değerler de dini inanç gibi insanın hayatını anlamlandıran önemli unsurlardandır fakat tek başlarına hayatı anlamlandıramazlar. Kişiyi değerlere uygun davranmaya motive edecek bir güç gereklidir. Din, yüce değerlerin kaynağı olması bakımından kişiyi motive eder. Din, değerler ve hayatın anlamı arasında yakından bir ilişki mevcuttur. Psikoloji çevrelerinde bireyin olumlu kişilik özelliklerini ön plana çıkartıp, değerlere en çok vurguyu pozitif psikoloji yaklaşımı yapmaktadır. Pozitif psikoloji yaklaşımına göre kişinin pozitif yönlerine odaklanılması ve güçlü tutulması kişiye anlam arayışında yol gösterir. Pozitif psikolojik yaklaşımın kişide ortayı çıkartmayı hedeflediği olumlu kişilik özellikleri ile Kur'an değerleri arasında bir paralellik mevcuttur. Bu çalışma, Kur'an'a pozitif psikoloji yaklaşımı ile bakıldığında, Müslüman bir bireyin Kur'an değerleri ile hayatını nasıl anlamlandırabileceğini ortaya çıkarmayı hedeflemiştir. Buna göre Kur'an'ın Müslüman bireye kendi içine işleyip, geliştirmesini emrettiği değerlerin tamamının kaynağının ve mükemmel halinin Allah`ın kendi zatında olduğu görülmüştür. Müslüman birey bu değerlere vakıf olurken Allah`la çok özel, eşsiz ve kuvvetli bir yolla ilişki kurabilir. Böylelikle kurduğu bu ilişki sayesinde hayatını anlamlandırır. Dolayısı ile denilebilir ki, Müslüman bir bireyin hayatının anlamı dünya hayatında Allah ile sevgi bağını ne derecede kurup kurmayacağı ile ilgilidir. Bu birey için hayatın amacı ise ancak O`nu tanıyarak kurabildiği bu sevgi bağını güçlendirmek için Kur'an`da kendine emredilen ve mükemmel halleri O`nun zatında yer alan değerlerin hayatında tekâmülü için uğraşmaktır.

As a result of having intelligence, human being wants to know the meaning of life, the purpose of his life and the purpose of his existence. A life of unknown meaning pushes the individual into an existential void. In order to ensure that the individual can be mentally, emotionally and socially peaceful, various answers are given from different segments about the meaning of life. There is no doubt that religions give the most comprehensive and satisfying answer to the meaning of life. Therefore, the role of religious belief in making sense of person`s life cannot be discussed. On the other hand, values like religious belief are one of the important elements that make sense of a person's life. But values alone cannot make sense of life. A force is required to motivate the person to act in accordance with the values. Religion motivates people in terms of being source of supreme values. Religion, values and the meaning of life is closely related to each other. On the other hand, in psychology circles, the positive psychology approach makes the most emphasis on values by highlighting the positive personality traits of the individual. According to the positive psychology approach, focusing on the positive aspects of the person and keeping them strong guides the person in the search for meaning. There is a parallelism between the positive personality traits that the positive psychological approach aims to bring out in the person and the values of the Quran. This study aims to find out how a Muslim can make sense of his life with the values of the Qur'an, when the Qur'an is viewed with a positive psychology approach. According to this, it has been seen that the source and perfect state of all the values that the Qur'an commands the Muslim individual to permeate and develop is in Allah's own person. While a Muslim becomes acquainted with these values, he can establish a relationship with Allah in a very special, unique and powerful way. Thus, thanks to this relationship, the Muslim person gives meaning to his life. Therefore, it can be said that the meaning of a Muslim's life is related to the extent to which he will establish a bond of love with Allah in this worldly life. The purpose of life for this person is to strive for the evolution in his life of the values commanded in the Qur'an and whose perfect states are in his person only to strengthen this bond of love that he could establish by knowing Him.
Keywords: din psikolojisi; dini değerler; life meaning; positive psychology; Pozitif psikoloji; Psikoloji ve din; Psychology and religion; religious psychology; yaşamın anlamı Life meaning