Oral prekanseröz lezyonlarda doku otofloresansı esaslı ışıkla değerlendirme yöntemi: Derleme - Erçalık Yalçınkaya, Şebnem (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013)
Amaç: Oral mukozanın otofloresans özellikleri oral prekanseröz lezyonların erken tanısında artan bir ilgiyle karşılanmaktadır. Son dönemde ışık esaslı oral kanser görüntülemeye yardımcı cihazlar ağız muayenesi ve tanıyı desteklemek amacıyla geliştirilmektedir. Bu cihazlar özel olarak tasarlanmış ışık kaynağıyla ağız muayenesinde mukozayı belirginleştirmek için otofloresans özelliğini kullanmaktadırlar. Bu bildirinin amacı ışık esaslı bir otofloresan izleme yönteminin oral premalign ve malign lezyonlarda potansiyel fayda ve risklerini ortaya koymaktır. Yöntem: Geniş literatür araştırması ve bu sistemlerden biriyle klinik tecrübe sistem değerlendirmesine olanak sağlamıştır. Bulgular: Bu yazıda prekanseröz ve kanserli lezyonların belirlenmesinde yardımcı izleme yöntemlerinden bir tanesi değerlendirilmiştir. Sistemin özellikleri ve dezavantajları değerlendirilmiş, klinisyenin dikkatine sunulmuştur. Sonuç: Günümüzdeki yenilikler malignite potansiyeli olan lezyonların erken tanısında yararlı olabilmektedir, ancak bunların tek başına diagnostik araçlar olmadığı, daha çok yardımcı araçlar oldukları düşünülerek dikkatle kullanılmaları gerekmektedir. Otofloresan kaybı mukozada displaziyi belirlemekte rol oynamakla beraber bu lezyonlar klinik bilgi ve deneyimle değerlendirilmelidir.
Keywords: Otofloresans, velscope, prekanseröz lezyon