Psikiyatride Makine Öğrenmesi Yöntemlerinin Kullanımı - EMRE, İLKİM ECEM (My University, 2021)
Yapay zeka ve veri analizinde gün geçtikçe daha popüler hale gelen makine öğrenmesi yöntemleri birçok farklı alanda veriden öğrenmeyi sağlamaktadır. Sağlık alanında yapılan çalışmalarda bu yöntemler sağlık çalışanlarına ve hekimlere destek sunmaktadır. Psikiyatri de bu alanlardan bir tanesidir. Hastalıkların tanı, hastalık seyrinin tahmini veya bir tedaviye verilecek yanıtın gözlemlenmesi gibi problemlere makine öğrenmesi yöntemleri destek sağlamaktadır. Bu çalışma kapsamında psikiyatri alanında yapılmış olan makine öğrenmesi çalışmaları incelenmiştir. Çalışmanın amacı, makine öğrenmesi yöntemlerinin psikiyatri alanında kullanımının araştırılmasıdır. Özellikle elektroensefalografi (EEG) verisi kullanılan araştırmalara odaklanılmıştır. Bu amaçla, psikiyatride alanında yapılan makine öğrenmesi ile ilgili olan SCOPUS ve Google Scholar kaynaklarındaki yayınlar incelenmiştir. Literatürdeki genel durumun ortaya konması amacıyla, psikiyatri alanında makine öğrenmesi yöntemlerinden yararlanan çalışmalara incelenmiştir. Sonrasında ise daha detaylı bir şekilde psikiyatri alanında makine öğrenmesi ve EEG verisi kullanılarak yapılan araştırmalar incelenmiştir. Bu çalışmanın psikiyatride makine öğrenmesi ile ilgili yapılan yayınlar ve özellikle EEG verisi kullanılan yayınların derlenmesi açısından araştırmacılara faydalı olabileceği umulmaktadır.

Machine learning methods, which are becoming more and more popular in artificial intelligence and data analysis, provide learning from data in many different fields. In the studies conducted in the field of health, these methods support healthcare professionals and physicians. Psychiatry is one of these areas. Machine learning methods provide support to problems such as diagnosis, prediction of disease course or monitoring response to a treatment. In this study, machine learning studies in the field of psychiatry are examined.The aim of the study is to examine the studies of machine learning in the field of psychiatry and especially the studies conducted using electroencephalography (EEG) data. Accordingly, studies on machine learning in the field of psychiatry in SCOPUS and Google Scholar sources were examined. In order to reveal the general situation in the literature, studies using machine learning methods in the field of psychiatry were examined. Afterwards, studies using both machine learning methods and EEG data in psychiatry were examined. It is hoped that this study will be useful to researchers in terms of the publications about machine learning in psychiatry and especially the publications using EEG data.
Use of Machine Learning Methods in Psychiatry