Türk din musikisinin Makedonya’daki Dini Musiki’ye etkisi - Jahjai, Abas (My University, 2011)
Makedonya, Mûsikî, Mûsikî Tarihi, Balkanlar’da Dinî Mûsikî ÖZET TÜRK DİN MÛSİKÎSİNİN MAKEDONYA’DAKİ DİNÎ MÛSİKÎ’YE ETKİSİ Türklerin müzik dünyasına katkıları pek çok yerli ve yabancı tarihçi tarafından dile getirilmiştir. Bu bağlamda geniş bir coğrafyaya hakim olan Türkler fethettikleri yerlerde özellikle kültürel açıdan baskın unsur haline gelmiştir. Bu etkileşimin en fazla görüldüğü yerlerden birisi Balkanlardır. Makedonya ise bu etkileşimin daha yoğun görüldüğü bir bölgedir. Bu bağlamda tezimiz Makedonyada din musikisinin oluşumunda Türk kültürünün etkisini incelemektedir. Kaybolmak üzere olan bu ilâhiler ilk defa kayıtlı hale getirilmiş ve böylece araştırmacıların bu konuya dikkati çekilmek istenmiştir. Tezimizin birinci bölümünde öncelikle Makedonya’nın tarihsel sürecinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, Türk mûsikîsînin tarih içerisindeki gelişim sürecindeki ilk döneme kısa bir bakış yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Makedonya’daki dinî ve kültürel hayatın oluşmasında tasavvuf ve tarîkatların rolü başlığı ile konunun temel kısımları anlatılmaya çalışılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde ise dini mûsikîmizdeki formların Türkiye ve Makedonya’daki varlıkları karşılaştırmalı olarak anlatılmaya çalışılmıştır. Macedonia, Balkans, Music, Religious Music, History of Music,

INFLUENCE ON THE TURKISH RELIGIOUS MUSIC ON THE MACEDONIAN RELIGIOUS MUSIC Contribution of Turks into the field of religious education has been mentioned by many local and international historians. Turkish culture has become the most dominated element in shaping the local cultures where were ruled over by Turks for centuries. One of the places this influence might be best seen is the Balkans. Among the other Balkan countries Macedonia constitutes best example in this sense. Therefore, our thesis focuses on Turkish influence on developing religious music culture in Macedonia. The ilahis (religious chants) which were collected during the research period had mostly lost throughout the history. By recording them, it is aimed to make a contribution to the research on Turkish religious music in the Balkans as well as to draw attentions of the researchers into this untouched field. The first chapter of the thesis elaborates on the history of Macedonia with a special emphasis on Turkish period. Whereas second chapter provides a general framework on the historical development of Turkish music throughout the history, third chapter discusses the influence of Turkish music in development of Macedonian religious and cultural life. Finally, in the last chapter, presence of religious music forms in Turkey and Macedonia are compared.
Keywords: İslam Dini_Müzik; İslam Müzikleri; Musiki