Attila İlhan’da kalkınma algısı “Türkiye örneği” - Hürtaş, Arkın (My University, 2010)
Attila İlhan, Osmanlı Aydını, Batılılaşma ÖZET Osmanlı’dan başlayarak, Cumhuriyet’e kadar uzanan süreç tahlil edilirken kullanılan kilit kavramlardan biri “Batılılaşma”dır. Burada genel olarak Batılılaşma, sanayileşme ve kalkınmayla bir tutulmaktadır. Ancak bu genel düşüncenin aksini temsil eden düşünce akımları da güçlü bir tasrihsel geleneğe sahiptir. Bu akıma göre, Batılılaşma süreci, Osmanlı’dan başlayarak bir sömürgeleşme süreci haline gelmiştir. Dolayısıyla Batılılaşma adına yaşanan gelişmeler, bizi sömürgeleştiren, kendi kimliğimizden kopartan olgulardır. Bu düşüncenin popüler bir entellektüel temsicisi de Attila İlhan’dır. Bu çalışmada Sultan Galiyev, Kadro Dergisi, Yön Dergisi etrafında, Attila İlhan’ın düşüncesinin anahatlarını ve bu düşüncenin kaynakları anlatılmıştır. Attila İlhan, Ottoman Intellectual, Westernize

Westernization” is one of the key concepts used in analysis of the process starting from the Ottoman to the Republic. In general, Westernization is considered as the same with industrialization and development here. However, movements of thought representing contrary to this general thought have also a strong historical tradition. According to this movement, process of Westernization became a process of colonization starting from the ottoman. Thus, developments experienced in terms of Westernization are such events colonizing us and separating us from our identity. One of the popular intellectual representatives of this thought is Attila Ilhan. In this study, outlines and sources of thought of Atilla Ilhan are described in Sultan Galiyev, Kadro Magazine, Yon Magazine.
Keywords: Ekonomi; Kalkınma_Türkiye