Amniyosentez ile fetal kardiyotip tayini: 610 olgumuzun değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Amaç: Bu çalışmanın amacı kliniğimizde uygulanan amniyosentez vakalarımızı gözden geçirmek, amniyosentez endikasyonlarımızı, amniyosentezdeki başarı oranlarımızı ve sonuçlarımızı değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Son 4 yıl boyunca amniyosentez yaptığımız 610 olgunun kayıtları retrospektif olarak tarandı. Hastaların karakteristik özellikleri, amniyosentez endikasyonları, amniyosentez komplikasyonları, fetal karyotip sonuçları ve bu gebeliklerin sonuçları araştırıldı. Bulgular: Gerçekleştirilen 610 amniyosentezden 606'sında doku kültürü başarılı oldu (%99.34). Kromozomal anomali sıklığı %3.5 (21/606) olarak bulundu. En Sık amniyosentez endikasyonlarımız; Üçlü testte yüksek risk saptanması, İlerlemiş anne yaşı ve ultrasonografıde saptanan fetal anomali veya belirteçler olarak bulundu. İşleme bağlı düşük 1 hastada meydana geldi (%0.16). Anormal karyotipli 21 fetusun 13 tanesi sonlandırıldı, 4 tanesinde üçüncü trimesterda in utero ex fetus saptandı, birinde neonatal ölüm meydana geldi,bir hastada düşük oldu, 2 hastanın bebeğide sağlıklı olarak doğdu. Sonuç: Amniyosentez güvenilir bir karyotipleme aracı olup amniyosentez sonrası düşük riski oldukça azdır. Ultrasonografide saptanan anomali vakalarına ve tarama testleri yüksek gelen hastalara fetal karyotipleme önerilmelidir.

ABSTRACT Objective: The aim of our study was to review and analyse the data of the patients who underwent amniocentesis in our clinic. Materials and Methods: During the last 4 years, the records of 610 cases who had amniocentesis were reviewed. The characteristic findings of the patients recorded. We assessed our indications, results and success rate for amniocentesis. The outcome of these pregnancies were also searched retrospectively. Results: The culture results were successful in 604 out of 610 cases (99.3%). The most common indications were raised risk of Down's syndrome and other trisomies in the triple testing, advanced maternal age and pathological ultrasonographic findings. The frequency of fetal abnormal karyotypes were 3.5% (21/604 cases). Procedure related pregnancy loss happened in 1 patient (1/610, 0.16%). While, 13 of 21 cases with chromosomal abnormality were electively terminated, 4 of them died in utero, 1 died in the neonatal period, 1 had abortion and 2 of them were born healthy. Conclusion: amniocentesis is a safe and reliable diagnostic procedure for second-trimester high-risk pregnancies when performed by an experienced team. Fetal karyotyping must be recommended to the patients who had fetal abnormality detected by ultrasound and to the patients with high risk in the triple testing.
Fetal karyotyping with amniocentesis: Analysis of 610 cases
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kadın Hastalıkları ve Doğum