2,4-diklorofenoksiasetik asitin (2,4-d) kılıçkuyruk (xiphophorus hellerii) balıklarının bazı dokularında asetiklorinesteraz (ache) aktivitesi üzerine etkileri - Turan, Gamze Tuğçe (My University, 2012)
2,4-D (2,4 Diklorofenoksiasetik asit) KILIÇKUYRUK (Xiphophorus helleri) BALIKLARININ BAZI DOKULARINDA ASETİLKOLİNESTERAZ (AChE) AKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Bu araştırmada, pestisit grubu bir herbisit olan 2,4 Diklorofenoksiasetik asit (2,4-D) içeren ortamda ergin Kılıç kuyruk balıklarının (Xiphophorus helleri) karaciğer ve solungaç dokularında Asetilkolin esteraz (AChE) enzim aktivitesine etkileri incelenmiştir. Kontrol grubu dışında balıklar 96 saat süresince 2,4-D (2,4 Diklorofenoksiasetik asit) LC50 değerinin %80’inin etkisine bırakılmıştır. 2,4-D (2,4 Diklorofenoksiasetik asit) toksik potansiyelini belirlemek amacıyla solungaç ve karaciğer dokularında Asetilkolin esteraz (AChE) enzim aktivitesi spektrofotometrik yöntemler kullanılarak belirlenmiştir. Belirlenen artışlar grafiklerle şematize edilmiştir. Asetilkolin esteraz (AChE) enziminde ki artışın nedeni ise; 2,4 Diklorofenoksiasetik asit (2,4-D) herbisitinin Asetilkolin esteraz (AChE) enziminin yapısını bozarak düzgün çalışmasını engellemesidir. Protein miktarlarında kontrol grubuna oranla diğer gruplarda artış gözlenmiştir. Kontrol grubu hariç diğer gruplara verilen 2,4-D’nin (0,05 ppm, 0,1 ppm, 0,2 ppm) AChE aktivitesini kontrol grubuna göre arttırdığı gözlenmiştir

DETERMINATION OF AChE AKTİVATED AFTER EXPOSED TO DIFFERENT DOSES OF 2,4-D (2,4 DİKLOROFENOKSIASETIK ASIT) IN SWORDTAIL FISH (Xiphophorus hellerii) In the present, a group of pesticides with herbicides 2,4-D (2,4 dichlorophenoxyacetic acid) medium containing Swordtails adult fish (Xiphophorus helleri) tissue acetylcholine esterase (AChE) enzyme activity were investigated. Outside of the control group during 96 hours fish 2,4-D (2,4 dichlorophenoxyacetic acid) LC50 values were 80% of the effect. 2,4-D (2,4 dichlorophenoxyacetic acid) in order to determine the potential for toxic enzyme activity of AChE gill and liver tissues was determined using spectrophotometric methods. Increases are schematically depicted graphically determined. The reason for the increase in AChE enzyme, 2,4-D herbicide to help prevent the proper operation of disturbing the structure of the enzyme AChE. Other groups than the control group showed significant increase in the amounts of protein. In all groups except the control group, the 2,4-D's (0.05 ppm, 0.1 ppm, 0.2 ppm) in the control group increased AChE activity was observed.
Keywords: Biyoloji