Çalışanların duygusal zekâ düzeyleri ile iş etiğine bakış açıları arasındaki ilişki ve bir araştırma - Daştan, Zeki (My University, 2013)
duygu, zekâ, duygusal zekâ, etik, iş etiği, ÖZET ÇALIŞANLARIN DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ İLE İŞ ETİĞİNE BAKIŞ AÇILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ VE BİR ARAŞTIRMA Bu araştırmanın temel amacı; çalışanların duygusal zekâ düzeyleri ile iş etiği algıları arasındaki ilişkileri belirlemektir. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu, duygusal zeka ölçeği ve iş etiği ölçeklerinden oluşan anket formu, İş bankası genel müdürlüğünde çalışan 278 gönüllü çalışana uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılanların tanımlayıcı özeliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, duygusal zeka ve iş etiği algı düzeylerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Çalışanların demografik özelliklerine göre duygusal zeka ve iş etiği algı düzeylerinin farklılaşmasının incelenmesinde t testi, tek yönlü anova ve tukey testlerinden faydalanılmıştır. Çalışanların duygusal zeka düzeyleri ile iş etiği algıları arasındaki ilişkilerin incelenmesinde korelasyon analizinden, duygusal zeka düzeylerinin iş etiği algıları üzerindeki etkilerinin incelenmesinde ise regresyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; banka çalışanlarının yüksek düzeyde duygusal zekaya sahip oldukları, orta düzeyde ise olumsuz iş etiği algılarının olduğu belirlenmiştir. Çalışanların demografik özelliklerine göre duygusal zeka ve iş etiği algılarında farklılaşmaların olduğu da belirlenmiştir. Ayrıca; çalışanların duygusal zeka düzeyleri arttıkça olumsuz iş etiği algılarının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. emotion, intelligence, emotional intelligence, ethics, business ethics

THE RELATIONSHIP BETWEEN EMOTIONAL INTELLIGENCE LEVELS AND THE POINT OF VIEW OF BUSINESS ETHICS OF EMPLOYEES AND A RESEARCH The main goal of this research is to determine the relationship between the emotional intelligence levels and the point of view of business ethics of employees. For this reason, the personal information form, the questionaire form of the emotional intelligence and business ethics are administered on 278 employees of İş Bank who are the volunteers for replying the questions. The data that comes from the questionaire forms is analysed though SPSS 17.0 programme. The frequency and percentage analysises are used to determine the features of volunters and the avarage and the standard deviation are used to determine the levels of the emotional intelligence and business ethics. T-test, one way anova test and tukey test are also used to analyse the difference of the emotional intelligence and business ethics levels. The coleration and regression analysisis are also used. The consequence of the research shows that; the employees of the bank have high emotional intelligence level and average negative business ethics perceptions. It is also determined that there is a difference on perceptions of business ethics and emotional intelligence according to demographic features. The main consequence is, if the level of emotional intelligence of employees increases, the negative perception of business ethics decreases.
Keywords: Araştırma; Duygusal Zeka; Endüstriyel İlişkiler; İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Ahlakı; Personel Yönetimi