Valsartan, Vilazodon Hidroklorür ve karışımları ile oluşturulan metal komplekslerinin Spektrofotometrik olarak incelenmesi - Mazı, Caner (My University, 2018)
Amaç: Valsartan, Vilazodon Hidroklorür ve karışımları ile Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) ve Zn(II) metal iyonları arasında meydana gelen komplekslerin, stokiyometrik oranlarının mol oran yöntemi ile belirlenerek, doğru, sağlam, hızlı, basit ve düşük maliyetli bir UV-Vis spektrofotometrik yöntem geliştirmektir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Valsartan, Vilazodon hidroklorür ve karışımlarının ayrı ayrı ve Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) ve Zn(II) metal iyonları arasında meydana gelen kompleksler için ultraviyole-görünür bölgede spektrumları alındı. Ayrıca, Valsartan ve Vilazodon Hidroklorür’ün Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) ve Zn(II) arasında oluşturacakları komplekslerin stokiyometrik oranı mol oran yöntemi kullanılarak belirlendi. Yöntemin uygunluğu, validasyon parametreleri tarafından test edildi.Bulgular: Valsartan ve Vilazodon Hidroklorür için sırasıyla, 2,20-10,89 µg/ mL ve 2,4-12,0 µg/ mL konsantrasyon aralığında doğrusal olduğu bulundu. Mol oran yöntemine göre, Vilazodon Hidroklorür’ün Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) ve Zn(II) metal iyonları arasında oluşturduğu komplekslerin stokiyometrisi 1:1, Valsartan’ın Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) metal iyonları arasında oluşan kompleksin stokiyometrisi 1:1 fakat Zn(II) metal iyonu ile oluşturduğu kompleks 1:2 olarak tayin edildi. Vilazodon Hidroklorür’ün geri kazanımı %97,1, Valsartan’ın geri kazanımı %92,0-97,5 aralığında bulundu. Sonuçlar: Geliştirilen UV-Vis spektrofotometrik yöntemin, kesin, tekrarlanabilir ve doğru olduğu tespit edildi ve benzer ilaç etken maddelerin metal kompleks çalışmalarında başarı ile uygulanabilir ekonomik bir yöntem olarak düşünülmektedir. Valsartan ve Vilazodon Hidroklorür ile metal iyonları arasında oluşan komplekslerin tedaviye olumlu veya olumsuz etki göstereceği düşünülmektedir.

Aim: Developing a accurate, safe, fast, simple and low-cost UV-Vis spectrophotometric method by determining the complexes occured between Valsartan, Vilazodone Hydrochloride and their mixtures and Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) and Zn(II) metal ions and their stoichiometric ratios with using mole ratio method.Material and Method: In this study, the separately spectrums of Valsartan, Vilazodon Hydrochloride and their mixtures and the complexes occured between Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) and Zn(II) metal ions were taken in ultra-violet area. In addition, stoichiometric ratios of the complexes occured between Valsartan and Vilazodone Hydrochloride with Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) and Zn(II) metal ions were determined using mole ratio method. Findings: For Valsartan and Vilazodone Hydrochloride respectively, it was found that they are linear between 2.20-10.89 µg/ mL and 2.4-12.0 µg/ mL concentration range. According to mole ratio method, the stoichiometry of the complexes between Vilazodone Hydrochloride and the metal ions of Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) and Zn(II) is 1:1; the stoichiometry of the complexes between Valsartan and the metal ions of Cu(II), Ca(II), Cd(II), Mg(II) is 1:1, however the complex of the metal ion of Zn(II) is determined as 1:2. The percentage recovery for the Vilazodon hydrochloride and Valsartan were found 97.1 % and 92-97.5 %, respectively.Results: It was determined that the develop UV-Vis spectrophotometric method was precision, reproducible and accurate and it is considered that it is a successfully applicaple low-cost method in the metal complex studies of both drug active ingredients. It is considered that the complexes between Valsartan and Vilazodone Hydrochloride’s with metal ions would affect treatments positively or negatively.
Keywords: Chemistry, Analytic; Kimya, Analitik; Metal Complex; Metal kompleks; Mol oran yöntemi; Mole ratio method; UV-Vis Spectrophotometry; UV-Vis spektrofotometri; Valsartan; Vilazodon Hidroklorür; Vilazodone Hydrochloride