Toplumsal kalkınmada yapı kooperatiflerinin yeri ve önemi - Nebiler, Engin (My University, 2010)
TOPLUMSAL KALKINMADA YAPI KOOPERATİFLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ Kooperatifçilik, toplum, toplumsal kalkınma, yapı kooperatifleri ÖZET Bu çalışmada toplumsal kalkınmada yapı kooperatiflerinin yeri ve önemi genel bir çerçevede değerlendirilmiştir. Eski çağlardan beri topluluk halinde yaşayan insanların en temel ihtiyaçlarından birisi de barınma ihtiyacıdır. Toplumsal yaşam içerisinde konutun önemi büyüktür. Tarih sahnesine insanların dayanışma ve birliktelik anlayışıyla toplumun köklerinden ortaya çıkan kooperatifçilik, zamanla kurumsal kimliğinin temelini oluşturan evrensel ilkeleri vasıtasıyla asıl gücüne ve etkinliğine kavuşmuştur. Gelişmiş demokratik ülkelerin ekonomik ve sosyal alanlarda ileri duruma gelmelerinde, kooperatiflerin büyük katkısı olmuştur. Bu çalışmada da, yapı kooperatifçiliğinin toplumsal kalkınmadaki önemi belirtilmiş, toplumsal kalkınmaya etkili olabilmesi için yapı kooperatiflerinin sahip olmaları gereken unsurları açıklanmıştır. Ayrıca yapı kooperatifleri ile TOKİ ve Mortage arasında kıyaslamaları yapılıp, farklılıkları incelenmiştir. THE PLACE AND IMPORTANCE OF THE CONSTRUCTION COOPERATIVES IN SOCIAL DEVELOPMENT Key Words: Cooperatives, society, Social Development, Construction cooperatives

In this study, the place and importance of the construction cooperatives in social development is elaborated. Housing is one of the main needs of the human beings who live in community since ancient times. Housing is very significant place in social life. Cooperative, which has been emerged from understanding of solidarity and unity where lies at the roots of society, gained gradually effectiveness and its main power due to the universal principles that base for institutional identity. Cooperatives has contributed greatly to areas of the social and economical development in democratic countries. In this study, the importance of social development of cooperatives is indicated and the elements of construction cooperatives has been explained. At last, comparison has been made among TOKI, mortgage and construction coopertatives and differences are studied.
Keywords: Kooperatifçilik; Toplumsal Kalkınma