Ülseratif kolitte divertikülozis prevalansı - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Giriş ve Amaç: Kolonik divertikülozis; sigmoid kolon kontraktiltesi ve lümen içi basıncındaki artış nedeni ile barsak duvarında kalınlaşma ile karakterize bir hastalıktır. Kolonun anatomik özellikleri, yaşla kolon duvarındaki ortaya çıkan değişiklikler, motor disfonksiyon, intraluminal basınç artışı ve az lifli diyet divertikül oluşumuna katkıda bulunabilir. Ülseratif kolitli hastalarda kronik inflamasyon nedeniyle barsak duvarının kas tonusu ve kontraktilitesi azalır. Ayrıca kronik kolitte dışkı sulu, intrakolonik basınç düşüktür. Bu çalışmanın amacı ülseratif kolitli hastalarda kolonik divertikülozis prevalansını saptamaktır. Materyal ve Metod: Elli yaşından büyük 100 tane ülseratif kolitli hastanın kolonoskopi sonuçları divertikül varlığı açısından retrospektif olarak değerlendirildi ve kolorektal kanser için tarama kolonoskopisi yapılan 100 hastanın sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Ülseratif koliti olan hastaların 1/100'inde (%8) , koliti olmayanların ise 28/100'inde (%28) kolonik divertikülozis saptandı ( p<0.0001) Sonuç: Ülseratif kolitli hastalarda kolonik divertikülozis prevalansı anlamlı olarak düşüktür. Bu bulgu muhtemelen barsak duvarındaki kronik inflamasyon ile ilişkilidir.

Background and Aim: Diverticulosis coli is characterized by abnormal thickening of the large bowel wall, luminal overpressure and an increase in sigmoid contractility. The anatomic features intrinsic to the colon, alterations in colonic wall with aging, motor dysfunction and increased intraluminal pressure, may all play role in the development of diverticulosis. In ulcerative colitis (UC) chronic inflammatory activity causes reduction in bowel wall muscle tone and contractility. Patients with UC often have liquid stools and low intracolonic pressure. The aim of this study is to evaluate the frequency of colonic diverticulosis in patients with UC and compare with that of control group. Material and Method: Colonoscopic findings of 100 patients with ulcerative colitis older than 50 years were retrospectively evaluated for presence of diverticulosis and compared with those of 100 patients who underwent screening colonoscopy. Results: Colonic diverticulosis was present only 1 of 100 patients with UC (%8) and in 28 of 100 patients (%28) without ulcerative colitis (p <0.0001) Conclusion: Patients over 50 years of age with UC show a significantly lower prevalence of colonic diverticulosis. UC might prevent diverticulosis coli due to motor alterations caused by chronic bowel wall inflammation.
Prevalence of colonic diverticulosis in ulcerative colitis
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji