Araç ve Safranbolu'nun iklim özellikleri - Kayran, Müyesser (My University, 2020)
ÖZETİklimin doğal ortam ve insan üzerinde birçok etkisi vardır. Bu nedenle bir sahanın ikliminin belirlenmesi çok önemlidir. “Araç ve Safranbolu'nun iklim Özellikleri” adını taşıyan çalışmada önce her iki meteoroloji istasyonunun iklim özellikleri ortaya konulmuştur. Bu amaçla söz konusu iki istasyona ait iklim verileri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden elde edilmiş ve bu verilerin analizi yapılmıştır. Bu analizler sırasında çeşitli formüllerden de (Köppen, De Martonne, Thornthwaite, Erinç ve Rubinstein gibi) yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlar grafikler ve tablolar halinde sunulmuştur. Çalışmada, Araç ve Safranbolu meteoroloji istasyonun iklim özellikleri karşılaştırılmış ve her iki istasyonun iklim tipleri de belirlenmiştir. Araç’ın yıllık ortalama sıcaklığı 11,4°C, Safranbolu’nun 12,3°C’dir. Araç’ta mutlak maksimum sıcaklık 42,1°C ile 30 Temmuz 2000 yılında, Safranbolu’da mutlak maksimum sıcaklık 42°C ile 17 Ağustos 1963 yılında ölçülmüştür. Araç’ta mutlak minimum sıcaklık -19,2°C ile 9 Ocak 2015 yılında, Safranbolu’da mutlak minimum -17,4°C ile 23 Şubat 1995 yılında ölçülmüştür. Yıllık ortalama yağış Araç’ta 524 mm iken Safranbolu’da 508,9 mm’dir. Rubinstein formülüne göre Araç’ın hâkim rüzgâr yönü S 57,3° W, Safranbolu’nun ise S 13° W’dir. Her iki istasyonunda iklim sınıflandırmalarının aynı çıktığı da dikkati çeker. Köppen tasnifine göre Araç ve Safranbolu Cfb kışı ılık yazı sıcak ve her mevsim yağışlı iklim sınıfındadır. De Martonne tasnifine göre Araç ve Safranbolu; yarı kurak- nemli bölgeler içerisinde, orta kuşak iklimleri sınıfından orta kuşak geçiş iklim tipine girer. Erinç’in yağış etkinlik indisine göre Araç ve Safranbolu yarı kurak iklim olarak sınıflandırılır.Araç ve Safranbolu incelenen iklim verileriyle geçiş iklimi özelliğini göstermektedirler. Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü içerisinde yer alan Araç ve Safranbolu Karadeniz iklimi ile İç Anadolu iklimi arasında geçiş iklimi özelliği gösterirler.

ABSTRACTClimate has many effects on the natural environment and human beings. Therefore, determining the climate of a site is very important. First, the climatic characteristics of both meteorology stations were put forward in the study named as Araç and the Climate Features of Safranbolu. For this purpose, the climate data of the two stations in question were obtained from the General Directorate of Meteorology, and these data were analyzed. Various formulas (such as Köppen, De Martonne, Thornthwaite, Erinç and Rubinstein) were used during these analyzes. The obtained results are presented in graphics and tables. In the study, the climatic characteristics of Araç and Safranbolu meteorology station were compared and the climatic types of both stations were determined. The average annual temperature of the Araç is 11.4 ° C and 12.3 ° C in Safranbolu. The absolute maximum temperature in the Araç was measured with 42.1 ° C on July 30, 2000, and the absolute maximum temperature in Safranbolu with 42 ° C on August 17, 1963. The absolute minimum temperature in the Araç was measured with -19.2 ° C on January 9, 2015, and in Safranbolu on February 23, 1995 with the absolute minimum -17.4 ° C. While the annual average precipitation is 524 mm in Araç, it is 508.9 mm in Safranbolu. According to the Rubinstein formula, the dominant wind direction of the Araç is S 57.3 ° W, and S 13 ° W of Safranbolu. It is noteworthy that the climate classifications are the same at both stations. According to the Köppen classification, Araç and Safranbolu Cfb are in the climate class with warm summer and rainy in all seasons. According to the De Martonne classification, Araç and Safranbolu; in semi-arid-humid regions, it falls into the transition climate type from the middle zone climates class to the middle zone. According to Erinç's rainfall efficiency index, Araç and Safranbolu are classified as semi-arid climates.Araç and Safranbolu show the characteristics of transition climate with the analyzed climate data. Located in the Western Black Sea Region of the Black Sea Region, Araç and Safranbolu feature a transition climate between the Black Sea climate and the Central Anatolia climate.
Keywords: Basınç; Buharlaşma Geography; Climate; Coğrafya; Evaporation; Fiziksel coğrafya; Geography; Humidity; İklim; Nem; Physical geography; Precipitation; Pressure; Rüzgâr; Sıcaklık; Temperature; Wind; Yağış