Şeyhülislâm Ebüssuûd Efendi'ye Nispet Edilen Bidâ'atü'l-k?dî li'htiyâcihî fi'l-müstakbel ve'l-mâdî Adlı Risâlenin Tahkik ve Tahlili - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu çalışma, Ebüssuûd Efendi'ye nispet edilen Bidâ'atü'l-k?dî adlı risâlenin tanı- tım ve tahkikli metnini içermektedir. Büyük ilmî birikime sahip olan Ebüssuûd Efendi, XVI. yüzyılda Kanûnî Sultan Süleyman ve II. Selim dönemlerinde uzun zaman şeyhülislâmlık yapmış, yazdığı eserleri ve fetvalarıyla haklı bir şöhrete kavuşmuştur. Tahkikini yaptığımız Bidâ'atü'l-k?dî adlı eser, sak konusunda kaleme alınmıştır. Sak, hukukî muamelelerin ne şekilde kayda geçirileceğine dair mahkemelerde yazılan, fakat kadının tasdik yazısını içermeyen belge olarak tanımlanır. Bu tür belgelerin bir araya getirilmesiyle oluşan sak mecmuaları özellikle hukuk tarihi ve yargı hukuku açısından önemli bir kaynak niteliğindedir. Müellif, eserini dîbâce ve on bölüm şeklinde düzenlemiştir. Eserde, vakıf, nikâh, talâk, nafaka, hibe, i'tâk, tedbîr, bey', sulh, nakl-i şehâdet vb. konularla ilgili altmıştan fazla belge yer almaktadır. Çalışmamız iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda müellif, eserin müellife nispeti, eserin konusu ve nüshaları hakkında bilgi verilmiş, ikinci kısımda ise farklı nüshalara dayanarak eser tahkik edilmiştir.

This paper is a critical edition of Bida'ah al-qadhi, a treatise attributed to Abus- suud Efendi, a famous Ottoman scholar who served as sheikh al-Islam during the reigns of Sultan Süleyman and Sultan Selim II. ?is treatise is a collection of law cases known as saqq; it is by means of these cases that the qadhi (judge) had an opportunity to observe how to record different law cases. ?e saqq books, collected from authentic court records, serve as important source materials for legal history and criminal laws. ?e treatise attributed to Abussuud Efendi, which consists of an introduction and ten chapters, contains more than sixty documents related to various topics, such as waqfs, marriage contracts, divorces, alimony, gi?s, precautions, purchases, public peace, etc. ?e first section of the paper pro- vides information regarding the author and his work, while the second section offers a critical edition.
The Critical Edition of Bid?'ah al-q?dh? li ihtiy?jih? ilayh f? al-mustaqbal wa al-m?dh?, a Treatise Attributed to Sheikh al-Isl?m Abussu?d Efendi
Keywords: Din Bilimi