İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin problem çözme başarılarına çözülmüş örnekler yönteminin etkisi - Can, Asena Ayvaz (My University, 2018)
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin matematik derslerinde kullandığı öğretim yöntemine göre ilkokul öğrencilerinin matematik problemlerini çözme başarısının farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın hipotezi “Çözülmüş örnekler yöntemi ile kesir problemlerini çözmeyi öğrenen öğrencilerin kesir konusundaki temel bilgileri öğrenme başarısı, orta zorluktaki ve zor kesir problemlerini çözme başarıları bu konuyu gelenekselleşmiş ders işleme yöntemine göre öğrenen öğrencilerinkinden farklıdır.” şekilde belirlenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test – son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Kontrol grubunda 19 kız, 18 erkek öğrenci olmak üzere toplam 37 öğrenci yer alırken, deney grubunda 18 kız, 18 erkek öğrenci olmak üzere toplam 36 öğrenci yer almaktadır. Kontrol grubunda kesirler öğrenme alanının öğretimi yapılırken dersler gelenekselleşmiş ders işleme yöntemine göre işlenirken deney grubunda çözülmüş örnekler yöntemine uygun olarak işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kesirler Temel Bilgileri Öğrenme Başarı Testi, Kesirler Problem Çözme Testi 1, Kesirler Problem Çözme Testi 2 ve Öğrenci Tanıma Formu kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarında yer alan öğrencilerin ön test-son test başarı puanlarını grup içi karşılaştırmasını yapmak için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, son test başarı puanlarını gruplar arası karşılaştırmasını yapmak için Mann Whitney U Testi, son test başarı puanlarının grup içi karşılaştırmasını yapmak için ise Friedman Testi kullanılmıştır. Friedman Testi post-hoc verisi için ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi’nden yararlanılmıştır.Araştırmanın sonunda çözülmüş örnekler yönteminin öğrencilerin kesirlerle ilgili temel bilgileri öğrenme başarısı, orta zorluktaki ve zor kesir problemlerini çözme başarılarını geliştirmede gelenekselleşmiş ders işleme yöntemine göre daha etkili bir yöntem olduğu bulunmuştur. Problem çözme becerisi yavaş gelişen bir beceri olduğu için öğretmenler problem çözme becerisini geliştirmede zaman alan yöntemler tercih etmemelidir. Problem çözme becerilerini kısa sürede geliştirdiği kanıtlanmış bir problem çözme yöntemi seçmelidirler. Temellerinin ilkokulda atıldığı problem çözme becerisini daha kısa zamanda geliştirdiği bir çok araştırmada kanıtlanmış çözülmüş örnekler yöntemi tercih edilebilir.

This research reveals whether the success of solving mathematical problems of primary school students is differentiated according to the teaching method used by classroom teachers in mathematics lessons. In this direction the hypothesis of the research is that “The success of learning basic knowledge of fraction, of solving medium difficult and difficult fraction problems of students who learn to solve fraction problems with worked example method is different from that of students learning according to traditional teaching methods.”Pre-test post-test control group design was used in the research as quantitative research methods. In the experiment group, there were 36 students (18 female and 18 male students) while the control group consisted of 37 students (19 female, 18 male students). In the control group, the lessons were processed according to the traditional method, while the lessons in the experimental group were processed according to the method of worked example method. Fractions Basic Knowledge Learning Achievement Test, Fractions Problem Solving Test 1 and Fractions Problem Solving Test 2 were used as data collection instruments. The Wilcoxon Marked Rank Test was used to compare pre-test and post-test achievement scores, The Mann Whitney U Test was used to compare the post-test achievement scores of the students in the experimental and control groups and Friedman Test was used to compare the post - test achievement scores within the group. Wilcoxon Signed Ranks Test was used for Friedman Test post-hoc data.At the end of the research, it was found that the worked example method was a more effective method than the traditional method in improving students' learning achievement of basic knowledge about fractions and solving medium difficult and difficult fractional problems. Because problem solving skills are a slowly developing skill, teachers should not choose methods that take time to improve problem solving skills. They should choose a problem solving method that has proven to improve problem solving skills in a shorter time. Worked example method should be preferred, because problem-solving skills which the bases laid at primary school can develop in a short time.
Keywords: çözülmüş örnekler yöntemi; Education, Elementary; Eğitim, İlk; fraction; İlkokul; kesir Primary school; Matematik; Mathematics; Öğrenim ve öğretim (İlk); problem çözme; problem solving; Study and teaching (Elemantary); Turkey; Türkiye; worked examples method