Küreselleşme ve çalışma standartları - Güllü, Gökhan (My University, 2004)
Soyadı: Gökhan GÜLLÜ alışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Temmuz 2004 alışma Standartları, Küresel Ticaret, Çokuluslu Şirketler, Küresel Rekabet.

KÜRESELLŞEME VE ÇALIŞMA STANDARTLARI Ulaşım ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile mal ve sermaye piyasalarının serbestleşmesi, küreselleşme sürecine hız kazandırmış ve ülkeler arasındaki uzaklıkların önemi kalmamıştır. Uluslararası ticaretin artması, küresel sermayenin hareketliliği, gelişen ülkelerin faktör donanım avantajlarıyla birleşerek yeni çalışma türlerinin ve yeni üretim süreçlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Böylesi bir ortamda, uluslararası çalışma standartlarının oluşturulması, ülkeler arası haksız rekabeti ve gelişmiş ülkelerdeki kalıcı işsizlik oranlarının düşürülmesi açısından önemlidir. Genel olarak ekonomik küreselleşmenin çalışma standartlarına etkisini ve çalışma standartlarının oluşturulmasına yönelik yaklaşımları inceleyen bu çalışma, ülkeler arası eşitsizliğin giderilmesi ve küresel sosyal sorumluluk iddiaları ile çalışma standartlarını oluşturmaya çalışan gelişmiş ülkelerle, bu standartları gelişmiş ülkelerin gizli korumacılık aracı olarak değerlendiren gelişmekte olan ülkelerin tartışmalarını incelemektedir. Name and Surname: Gökhan GÜLLÜ Field: Labour Economics and Industrial Relations Programme: Labour Economics Supervisor: Professor Mustafa AYKAÇ Degree Awarded and Date: Master - July 2004 Labour Standards, Global Trade, Multinational Companies, Global Competition. ABSTRACT GLOBALIZATION AND LABOUR STANDARDS Developments in telecommunication and transportation technologies along with the liberalisation of product and capital markets has accelerated the process of globalization and eliminated the spatial distance between countries. Increases in the volume of international trade and mobility of global capital combined with the advantage of developing countries' in factor endowment have resulted in new forms of work and labour process. In such an environment, development of international labour standards is important in terms of the prevention of unfair competition between countries and elimination of unemployment in developed nations. This thesis intends to scrutinize the impact of economic globalization on labour standards and the approaches related to the advancement of labour standards. It also seeks to investigate the developed nations arguments that th elimination of unequality between countries and social responsibility requires the development of labour standards and developing countres' arguments that considers the advancement of international labour standards as instruments for disguised protectionism.
Keywords: Çalışma Ekonomisi