Türkiye futbol süper ligi 2020-2021 sezonu gollerinin analizi (4 büyükler örneği): Tanımlayıcı araştırma - BOZKURT, SİNAN (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırma, Türkiye Futbol Federasyonu Spor Toto Süper Ligi 2020-2021 futbol sezonuna katılan futbol takımlarının müsabakalarda attıkları gollerin hücum organizasyonundaki bazı parametreler yönünden incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu tanımlayıcı araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın türü niceliksel ve retrospektif bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini lige katılan 21 takımın iki devreli lig’de oynadıkları müsabakalar, örneklemini ise Beşiktaş A.Ş., Galatasaray A.Ş., Fenerbahçe ve Trabzon Spor A.Ş. futbol takımlarının lig’de oynadıkları 40’ar müsabaka oluşturmaktadır. Müsabakalar bilgisayar- video maç analizi yöntemi ile incelenip, değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada veri toplama parametreleri olarak; gol organizasyonu, gol vuruşunun türü, gol dakikası, gol öncesi pasın verildiği sahanın enine ve boyuna bölgeleri, golün gerçekleştiği bölgeler değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularımıza göre duran toplara göre hücum organizasyonları sonucunda daha fazla gol atılmıştır. GS futbol takımı, duran toplardan en fazla gol atan takım olmuştur. Takımların müsabaka başına gol ortalamaları ile ligi bitirme sıralamaları arasında ilişki olduğu değerlendirilmektedir. Her dört takımın da 2. devre daha fazla gol attıkları, gollerin ayak vuruşu ile daha yüksek oranda gerçekleşmiştir. Sahanın 3. bölgesi ile merkez bölgesi gol öncesi pasın en fazla verildiği bölgelerdir. En fazla golün atıldığı bölge ceza alanı içi ve altın alan bölgesi olmuştur. Sonuç: Gol öncesi pasların sahanın merkez ve 3. Bölgelerinden daha fazla oranlarda verildiği, atılan gollerin duran toplara göre hücum organizasyonları sonucunda, altın alan bölgesinde, ayak vuruşu ile 2.devrede daha yüksek oranlarda gerçekleştiği belirlenmiştir. Ligi ilk dört sırada tamamlayan takımların başarı göstergesinde attıkları gollerin önemi göz önünde bulundurulduğunda, araştırma sonuçlarımızın takımların antrenman organizasyonlarının planlama ve uygulanmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.

Objective: This study was conducted to analyze the goals scored in the matches of the football teams participating in the 2020-2021 football season of the Turkish Football Federation Spor Toto Super League in terms of some parameters in the attacking organization. Material and Methods: A survey model was used in this descriptive study. The research is a quantitative and retrospective study. The study population consisted of the matches played by 21 teams participating in the league in a two-stage league, while the sample consisted of 40 matches each played by Beşiktaş A.Ş., Galatasaray A.Ş., Fenerbahçe, and Trabzon Spor A.Ş. football teams in the league. The matches were analyzed and evaluated by the computer-video match analysis method. In the study, the goal organization, the type of goal kick, the minute of the goal, the transverse and longitudinal areas of the pitch where the pass was made before the goal, and the areas where the goals were scored were considered as data collection parameters. Results: According to the results of our study, more goals were scored as a result of attacking organizations compared to set pieces. The GS football team scored the most goals from set pieces. It was considered that there was a correlation between the teams' mean goals per match and league standings. All four teams scored more goals in the second half, and the goals were highly scored with a foot kick. Pre-goal passes were mostly made in the third and central areas of the pitch. The goals were mostly scored in the penalty area and gold area. Conclusion: It was determined that pre-goal passes were mostly made in the third and central areas of the pitch, and the goals were highly scored as a result of attacking organizations compared to set pieces, in the gold area, with a foot kick and in the second half. Considering the importance of the goals scored by the teams that finished the league in the top four in the success indicator, it is believed that the results of our study may contribute to the planning and implementation of teams' training organizations.
Analysis of goal scores in turkish football super league in 2020-2021 (example of the big 4): Descriptive research
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Beden Eğitimi ve Spor; Social Sciences and Humanities; Education; Physical Education and Sports; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Match analysis; soccer; technical skills; Turkish football super league; parameters of the play; Maç analizi; futbol; teknik beceriler; Türkiye futbol süper ligi; oyun parametreleri