Kentsel çeşitlilik yönetişiminde yerel yönetimlerin rolü - Demiroğlu, Elif Topal (My University, 2020)
Ulusal ve uluslararası düzeyde göç yönetişim süreçlerine katılan kentler göç çalışmaları literatüründe giderek daha fazla ilgi görmektedir. Yerel yönetimler uluslararası göçe ve göçün getirdiği ve artırdığı çeşitliliğe verdikleri yanıtlarla, kimi durumda benzer yöntemler izlerken çoğu durumda tercih ettikleri yöntemler farklılaşmaktadır.Bu doktora tez çalışmasının amacı, Türkiye’de uluslararası göçle artan çeşitliliğe yerelden verilen yanıtların nasıl ve neden farklılaştığını analiz etmektir. Tez, uluslararası göçün kentlerde artırdığı çeşitlilik ve göç yönetişimi bağlamında belediyelerin farklılaşan politika ve uygulamalarını ele almaktadır. Kentlerin uluslararası göçün yönetişiminde artan rolünün kapsamı, yöntemi ve farklılıkları İstanbul’un dört ilçesi olan Şişli, Sultanbeyli, Avcılar ve Esenler örneklerinde karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulguların değerlendirilmesi sonucunda analizi yapılan ilçelerde, belediyelerin göç ve çeşitlilik yönetişiminde geliştirdikleri yanıtlarda aynı yasal çerçeve ve benzer kısıtlamalara karşın farklı roller üstlendikleri görülmüştür. Bu çerçevede, belediyelerin “zorunlu yönetişim” pratikleri geliştirdikleri ve geçici olarak ortaya konulan bu pratiğin süreç içinde kalıcılaştığı ortaya çıkmıştır.

Cities participating in migration governance processes at national and international level are getting more and more attention in the literature of migration studies. By the responses of local governments to international migration and diversity that migration brings and increases, in some cases, while they follow similar methods, in most cases the methods they prefer differ.The aim of this PhD thesis is to analyze how and why the responses from local context to international migration and increasing diversity differ in Turkey. The thesis deals with the differentiating policies and practices of municipalities in the context of the increasing diversity driven by international migration and migration governance in cities. Thus, the scope, method and differences of the increasing role of cities in the governance of international migration have been analyzed comparatively in the four districts of Istanbul: Şişli, Sultanbeyli, Avcılar and Esenler. As a result of the evaluation of the findings, whereas having the same legal framework and similar restrictions it has been revealed that the municipalities in the analyzed districts play different roles in their responses to migration and diversity governance. Besides, it has been revealed that they developed “compulsory governance” practices, and within the course of time those temporary solutions have begun to be permanent.
Keywords: Belediyeler; Çeşitlilik Yönetişimi International Migration; Diversity Governance; Governance; Kent politikası; Kentsel Çeşitlilik; Local government; Municipalities; Uluslararası Göç; Urban Diversity; Urban policy; Yerel yönetim; Yönetişim