Milli Eğitim Bakanlığı ilkokul 2. sınıf öğretim programları ile Uluslararası Bakalorya ilk yıllar programının karşılaştırılmalı değerlendirilmesi - Vatansever, Emel (My University, 2019)
Bu çalışma ile Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) İlkokul 2. Sınıf Öğretim Programları ile Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programının (UBİYP) amaç, içerik, öğretme-öğrenme süreci, ölçme-değerlendirme süreci ve öğretmenin rolü dikkate alınarak benzerlikler ve farklılıklar bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmada tarama modeli kullanılmış, evren ve örneklem seçilmemiştir. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayımlanan İlkokul 2. Sınıf Öğretim Programları ve Uluslararası Bakalorya Organizasyonu tarafından yayımlanan kapsam ve sıralamalar araştırmanın birincil veri kaynağını, ayrıca konu ile ilgili kitaplar, tezler, makale ve dergiler ise ikincil veri kaynağını oluşturmaktadır. Bu kaynaklardan elde edilen bilgiler doküman analizi yöntemi ile değerlendirilerek çalışma için gerekli olan verilere ulaşılmıştır. Ulaşılan veriler betimsel analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiş ve amaçlar doğrultusunda karşılaştırılmıştır. Veriler tablolar biçiminde sunularak bulgular karşılaştırmalı olarak yorumlanmış araştırma sonuçları elde edilmiştir.Elde edilen bulgulardan yola çıkarak çalışma sonucunda iki program arasındaki en temel farkın MEB öğretim programlarının yerel bir program olduğu, UBİYP’nin ise çok kültürlü ve uluslararası düzeyde evrensel ve sorgulamaya dayalı olup uluslararası platformda söz sahibi bireyler yetiştirerek barışçıl bir dünya yaratmaya olanak sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda UBİYP uygulayan okullarda çalışan öğretmenler ile MEB ilkokul uygulayan öğretmenlerin bir araya getirilerek iyi uygulama örneklerini paylaşabilecekleri, fikir alışverişinde bulunabilecekleri fiziki/ elektronik ortamların sağlanması ve her iki programda da öğretmenlere öğrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate alarak planlama yapmaları önerilmiştir.

The purpose of this study is to evaluate the 2nd-grade curriculum of the Turkish Ministry of Education (MoNE) and International Baccalaureate Primary Years Programme (IBPYP) curriculum within the context of similarities and differences by considering objectives, content, teaching-learning process, assessment and evaluation, and the role of the teacher.In this research, survey model was used, population and sample were not selected. The 2nd-grade curriculum published by the Turkish Ministry of Education Board and scope and sequence published by International Baccalaureate Organization were used as a primary source of data while books, dissertations, articles, and journals related to the issue were used as the secondary source of data collection. The data collected from these resources were evaluated by utilizing document analysis method and the data necessary for the study were obtained. The obtained data were analysed through descriptive analysis technique and were compared in accordance with the objectives. The findings were interpreted comparatively by using tables and the results of the study were obtained.Based on the findings, it was concluded that the main difference between the two programs is that Turkish Ministry of Education curriculum is a local program while the IBPYP curriculum is an inquiry-based program, multicultural and universal at the international level, and enables to create a peaceful world by raising individuals who have a voice in the international platform. As a result of the research, it is recommended that physical/ electronic platforms should be provided for teachers working in schools implementing the IBPYP and teachers using the MoNE curriculum so that they come together and share the samples of good practices and exchange their ideas, and teachers should do planning by taking individual differences of the students into consideration in both programs.
Keywords: Comparative Education; Education; Eğitim; İlk Yıllar Programı; Karşılaştırmalı Eğitim; MEB 2. Sınıf Öğretim Programı; Ministry of Education 2nd-grade curriculum; Öğrenim ve öğretim; Primary Years Programme; Study and teaching; Turkey; Türkiye International Baccalaureate; Uluslararası Bakalorya