İşverenin ücret ödeme borcunu ihlali ve hukukî yaptırımı - Kumbaracıbaşı, Yasemin (My University, 2010)
KISALTMALAR 5-6 GİRİŞ 7 GENEL OLARAK ÜCRET 1. ÜCRET KAVRAMI 8-11 2. ÜCRETİN UNSURLARI 11-13 3. ÜCRETİN TÜRLERİ 13-20 3.1. Asıl Ücret 13 3.2.Ücret Ekleri 13-14 3.2.1.İkramiyeler 14-17 3.2.2.Primler 17-18 3.2.3.Kârdan Alınan Paylar 18 3.2.4.Komisyonlar 18-20 4. ÜCRETİN BELİRLENMESİNDE BAŞVURULAN 20-24 ÖLÇÜTLER 5. ÜCRETİN MİKTARI 24-26 5.1.Genel Olarak 24-25 5.2. Ücret Miktarının İspatı 25-26 2 6. ASGARİ ÜCRET 26-28 7. ÜCRETİN KORUNMASI VE ÜCRET GÜVENCESİ 28-38 7.1. Ücretin Dörtte Birinden Fazlasının Haciz, Devir ve Temlik Edilememesi 28-30 7.2. İşçinin Rızası Olmaksızın Ücretin Takas Edilememesi 30-31 7.3. İşverenin İflası yahut Haciz Halinde Ücretin Rüçhanlı Hak Olması 32 7.4. İşçinin Ücret Garanti Fonundan Yararlanması 32 7.5. Asıl İşverenlerin Ücreti Ödenmemiş İşçilerin Ücretlerini Alt İşverenin Hak Edişlerinden Ödenmesi 33 7.6. Ücrette İndirim Yapılamaması 34-36 7.7. Ücret Kesme Cezasının Sebep ve Miktar Yönünden Sınırlandırılması 36-37 7.8. İşverenin Temerrüdü Halinde Ücret Ödenmesi 37 7.9. İşverenin Aczi Halinde İşçinin Ücreti İçin Teminat Talep Edebilmesi 37-38 7.10. Diğer Haller 38 İKİNCİ BÖLÜM İŞVERENİN ÜCRET ÖDEME BORCUNUN İFASI VE İHLALİ 39-71 1. ÜCRET ÖDEME BORCUNUN İFASI 39-57 1.1. İfa Şekli 39-40 1.2. İfa Yeri 41 1.3. İfa Zamanı 41-42 1.4. Ücretin Kime Ödeneceği 43 3 1.5. Ücretin Avans Olarak Ödenmesi 43-44 1.6. Ücret Ödeme Borcunun İfa Edildiğinin İspatı 45-57 1.6.1.Genel Olarak İspat ve İspat Yükü 45-46 1.6.2.4857 sayılı İş Kanununa Göre Ücrete İlişkin İspat Yükü 46-50 1.6.3.İspat Araçları 50-57 2. İŞVERENİN ÜCRET ÖDEME BORCUNUN İHLALİ 57-71 2.1. İşverenin Temerrüdü 57-61 2.1.1.İşverenin Temerrüdünün Şartları 58-59 a. İşin İfasının Mümkün Bulunması 58 b. İşçinin İşin İfasını Önermesi 58-59 c. İşverenin İşin İfasını Kabulden veya Hazırlayıcı Fiilleri Yapmaktan Haksız Olarak Kaçınması 59 2.1.2.İşverenin Temerrüdünün Sonuçları 59-61 a. İşçinin Ücretini Talep Edebilmesi 59-61 b. İşçinin İş Sözleşmesini Haklı Nedenle Derhal Feshi ve Tazminat Talebinde Bulunabilmesi 61 2.2. İşin İfasında veya İfayı Kabulde Geçici İmkânsızlık 61-67 2.2.1.İşin İfasında Geçici İmkânsızlık 61-65 a. Borçlar Kanununa Göre İşin İfasında Geçici İmkânsızlık 61-63 b. İş Kanununa Göre İşin İfasında Geçici İmkânsızlık 64-65 2.2.2.İşin İfasını Kabulde Geçici İmkânsızlık 66-67 2.2.3. İş Kanunu Hükümlerine Göre İşverenin Aczi Halinde Ücret Alacağının Karşılanması; Ücret Garanti Fonu 67-71 4 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ÜCRET ÖDEME BORCUNUN İHLALİNİN SONUÇLARI 72-98 1. HUKUKÎ YAPTIRIMLAR 72-89 1.1. Aynen İfa-Ücret Talep Edebilme Hakkı 72-73 1.2. Faiz İsteme Hakkı 73-79 1.3. İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Derhal Feshi ve Tazminat 79-81 İsteme Hakkı 1.4. Ücretin Gününde Ödenmemesi Halinde İşçinin Çalışmaktan 82-87 Kaçınma Hakkı 1.5. İşçinin Hapis Hakkı 87 1.6. İşçinin Kanunî İpotek Hakkı 87-88 1.7. Diğer Hukukî Yaptırımlar 88-89 2. ÜCRET ALACAĞI AÇISINDAN ZAMANAŞIMI 89-91 3. CEZAÎ YAPTIRIMLAR 91-98 3.1. Hürriyeti Bağlayıcı Cezalar 91-93 3.2. İdari Para Cezaları 93-97 3.3. Nispi Para Cezaları 97-98 DEĞERLENDİRME VE SONUÇ 99-104 KAYNAKÇA 105-109
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk; Ücret Yönetimi