Selahaddin-i Eyyübi devrinde ilmi faaliyetler - Basuğuy, Bedrettin (My University, 2006)
Araştırma giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde yararlandığımız kaynak kitap ve araştırmaların yanında ana hatlarıyla kuruluş döneminde Eyyûbîler ve Salâhaddîn-i Eyyûbî dönemindeki ilmî hayat değerlendirilmiştir. Birinci bölümde Salâhaddîn döneminde kurulan medreseler ele alınmıştır. İkinci bölümde medreselerde okutulan kitaplar, dönemin rağbet gören ilimleri bağlamında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise devrin önde gelen âlimleri, dönemin genel yapısı içinde sıralanmıştır Salâhaddîn dönemi ilmî faaliyetler bakımından son derece parlak bir dönemi teşkil etmektedir. Sultân Salâhaddîn, siyasî birliği sağlama ve haçlılara karşı geniş kitlelerin desteğini arkasına alma amacıyla Ehli Sünnet ve’l-Cemâat ruhunu canlandırmaya büyük önem vermiş, bunu da önemli ölçüde medrese inşâ ederek sağlamıştır. Bu devirde din, siyaset ve düşünce alanında önemli etkiler bırakan değerli ilim adamları yetişmiştir. Bu bağlamda Şâtıbî, İbn Asâkir, İbn Kudâme, İbn Münkız, Sühreverdî el-Maktûl, İbn Meymûn (Maimonides), Seyfeddîn el-Âmidî ve Abdüllatîf el-Bağdâdî bu devirde yetişmiş ve daha sonraki nesiller üzerinde önemli etkiler bırakan ilim adamlarının başında gelmektedir.

SCİENTİFİC ACTİVİTİES DURİNG THE REİGN OF SALAH AL-DİN AL-AYYUBİ This dissertation project consists of an introduction and three chapters. İn the introduction part the sources and related literature of our research as well as the scientific life of Ayyubis is discussed. İn the first chapter the madrasas that were established by Salah al-Din were explored. The teaching system and text books of the madrasas is the subject of the second chapter. İn the third chapter, however, we dealt with the scholars of the period, espacially their Contrbution to İslamic Culture, and their impact on the later periods. Sultan Salah al-Din paid great attention to the unity and integrity of Muslim Society within the Sunni School. İn his time many important scholars of religion, politics and philosophy appeared in cultural life. Among them al-Shatibi, İbn Asakir, İbn Qudama, İbn Munqiz, al-Suhrawardi, Maimonides, Sayf al-Din al-Amidi, and Abd al-Latif al-Baghdadi are the major scholars and thinkers of the time.
Keywords: Eyyübi Devleti_Bilim; İslam Tarihi