“Türkiye Ekonomisi’nde cari işlemler açığının finansmanında doğrudan yabancı yatırımların rolü ve etkisi (1980-2008)” - Gül, Özgür (My University, 2010)
“TÜRKİYE EKONOMİSİ’NDE CARİ İŞLEMLER AÇIĞININ FİNANSMANINDA DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARIN ROLÜ VE ETKİSİ (1980-2008)” ÖZET 1980’lerden itibaren dünya ekonomisinde küreselleşme süreci yoğun ve hızlı şekilde yaşanmaktadır. Bu süreçte, doğrudan yabancı yatırımların önemi ve hacmi artmıştır. Doğrudan yabancı yatırımların ülke ekonomileri açısından birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Bunlardan biri de, cari işlemler açığının finansmanına yaptığı katkıdır. Türkiye’nin cari işlemler dengesi, liberalleşme ve dışa açılma sürecinin de etkisiyle uzun yıllar açık vermiştir. Doğrudan yabancı yatırımların bu açığın finansmanındaki katkısı yıllar itibariyle değişmektedir. Bu çalışma ile Türkiye Ekonomisi’nde cari işlemler açığının finansmanında doğrudan yabancı yatırımların rolü ve etkisi anlatılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, doğrudan yabancı yatırımlar; ikinci bölümde, ödemeler dengesi ve cari işlemler açığı; son bölümde ise, Türkiye Ekonomisi’nde doğrudan yabancı yatırımlar ve cari işlemler açığı ilişkisi ele alınmıştır. Cari İşlemler Açığı, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Ödemeler Dengesi, Türkiye Ekonomisi “THE ROLE AND EFFECT OF FOREIGN DIRECT INVESTMENTS ON CURRENT ACCOUNT DEFICIT FINANCING IN TURKISH ECONOMY (1908-2008)”

Since the 1980s, in the world economy, process of the globalization has been experienced intensely and rapidly. In this process, importance and volume of foreign direct investments has increased. There are many positive effects of foreign direct investment in terms of national economies. One of these is its contribution for financing the current account deficit. Turkey’s current account balance has deficit for many years with the effect of liberalization and opening to the outside process. The contribution of foreign direct investments in financing of this deficit has changed over the years. With this study, the role and effect of foreign direct investments on current account deficit financing in Turkish Economy are explained. This study consists of three parties. In the first part, foreign direct investments; in the second part, balance of payments and current account deficit; in the last part, relationship between foreign direct investments and current account deficit in Turkish Economy are discussed. Current Account Deficit, Foreign Direct Investment, Balance of Payments, Turkish Economy
Keywords: Doğrudan Yabancı Yatırımlar; Türkiye_Ekonomi; Yabancı Yatırımlar