2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde köşe yazarlarının rolü - Karadaş, Cemre (My University, 2025)
Bu tez, 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde köşe yazarlarının Cumhurbaşkanı adaylarına yönelik tutumlarını ve bu yazıların toplumsal algıyı şekillendirme gücünü incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüz toplumlarında gazetecilik sadece bir haber iletme aracı değil aynı zamanda kamuoyu oluşturma ve yönlendirme süreçlerinde etkili bir güçtür. Bu noktada haber metinleri ve köşe yazıları, gazeteciliğin iki temel işlevi olan bilgilendirme ve yorumlama kapsamında değerlendirilmektedir. Haber metinleri, bilgilendirme işlevi doğrultusunda doğru, nesnel ve doğrulanabilir bilgi sunmayı amaçlarken; köşe yazıları, yazarın olaylara ilişkin kanaatini ve tutumunu yansıtır. Bu bağlamda, yorumlama işlevi çerçevesinde kaleme alınan köşe yazılarında gazeteciliğin temel ilkeleri olan doğruluk, adalet, tarafsızlık ve kişilik haklarına saygı göz ardı edilmemelidir. Yorumlar sübjektif nitelik taşıyabilir; ancak bu durum, yoğun biçimde taraflı bir söyleme dönüşmemeli ve gazetecilik etiğiyle çelişmemelidir. Bu noktada bireysel görüşlerin kamuya açık şekilde ifade edildiği, gazeteciliğin en etkili ve kişisel alanlarından biri olarak ön plana çıkan köşe yazıları, seçmen davranışları üzerinde önemli etkiler yaratırken seçim sürecindeki algıların şekillenmesinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda çalışmada Yeni Şafak, Cumhuriyet, Yeniçağ ve Hürriyet gazetelerinden seçilen 24 köşe yazarına ait yazılar incelenmiştir. 14 Mayıs 2023’te gerçekleştirilen birinci tur seçim öncesini kapsayan 1 Nisan–14 Mayıs 2023 ile 28 Mayıs 2023’teki ikinci tur seçim öncesi ve sonrasındaki üç günü içeren 15–31 Mayıs 2023 tarihleri arasında yayımlanan köşe yazıları analiz edilmiştir. Yazılar, seçim sürecinde yer alan siyasi aktörlere yönelik tutumları doğrultusunda aleyhine, lehine ve tarafsız biçiminde sınıflandırılmıştır. Araştırma, köşe yazılarında Cumhurbaşkanı adaylarına yönelik tutumların nasıl yansıtıldığını ve bu tutumların içerik ve dil kullanımı üzerinden nasıl bir algı inşasına hizmet ettiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, bazı köşe yazarlarının belirli siyasi tarafları açıkça desteklerken karşıt tarafa yönelik yoğun eleştirel tutum sergilediğini ve bu tutumların kimi zaman ima, kinaye ve alay gibi dolaylı anlatım biçimleriyle ifade edilerek etik ilkelere aykırı bir nitelik kazandığını göstermektedir. Ayrıca bazı yazarların manipülatif bir dil kullanarak siyasi aktörlere yakın duruşlar benimsediği ve bu doğrultuda köşe yazılarının siyasal iletişim aracı işlevi üstlendiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, seçim sürecinde medya ve köşe yazarlarının tarafsızlık ve nesnellik gibi temel gazetecilik etik ilkelerine yeterince bağlı kalmadıkları gözlemlenmiştir.

This thesis aims to examine the attitudes of columnists towards presidential candidates during the 2023 Turkish presidential elections and the power of these articles to shape public perception. In today's societies, journalism is not only a means of conveying news, but also an effective force in the processes of forming and directing public opinion. At this point, news texts and columns are evaluated within the scope of the two basic functions of journalism, informing and interpreting. While news texts aim to provide accurate, objective and verifiable information in line with the informing function, columns reflect the author's opinion and attitude regarding events. In this context, the basic principles of journalism, such as accuracy, justice, impartiality and respect for personal rights, should not be disregarded in columns written within the framework of the interpreting function. Comments may be subjective; however, this situation should not turn into an intensely biased discourse and should not contradict journalistic ethics. At this point, columns, which stand out as one of the most effective and personal areas of journalism where individual opinions are expressed publicly, have significant effects on voter behavior and play a decisive role in shaping perceptions during the election process. In this context, the articles of 24 columnists selected from Yeni Şafak, Cumhuriyet, Yeniçağ and Hürriyet newspapers were examined in the study. The columns published between April 1 and May 14, 2023, covering the period before the first round of elections held on May 14, 2023, and May 15 and May 31, 2023, covering the three days before and after the second round of elections on May 28, 2023, were analyzed. The articles were classified as against, in favor of and neutral in line with their attitudes towards political actors involved in the election process. The research reveals how the attitudes towards the presidential candidates are reflected in the columns and how these attitudes serve to construct a perception through content and language use. The findings show that some columnists openly support certain political parties while displaying intensely critical attitudes towards the opposing party, and that these attitudes are sometimes expressed through indirect forms of expression such as insinuation, sarcasm and mockery, thus acquiring a nature contrary to ethical principles. It has also been determined that some writers adopt stances close to political actors by using manipulative language, and that their columns function as a means of political communication in this regard. As a result, it has been observed that the media and columnists did not sufficiently adhere to basic journalistic ethical principles such as impartiality and objectivity during the election process.
The role of columnists in the 2023 presidential elections
Keywords: 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri; Ahlaki yönleri; Basın ahlakı; Column Writing; Gazetecilik; Gazetecilik Etiği 2023 Presidential Elections; Journalism; Journalism Ethics; Journalistic ethics; Köşe Yazarlığı; Moral and ethical aspects; Objectivity; Tarafsızlık; Turkey; Türkiye