Bilgisayar destekli okul otomasyon sistemi - Akpınar, Samet (My University, 2007)
BİLGİSAYAR DESTEKLİ OKUL OTOMASYON SİSTEMİ Son zamanlarda üzerlerinde yapılan çalışmalar büyük bir hızla artan RFID teknolojisinin uygulama alanlarından bir tanesi de eğitim-öğretim kurumlarındaki öğrenci, öğretmen ve idarecilerin rutin olarak yapmak zorunda oldukları bir takım işlemlerini bilgisayar desteği ile otomatik yaptırmayı hedefleyen okul otomasyon sistemleridir. Bu tez kapsamında RFID kart teknolojisi incelenmiş ve örnek bir uygulama olarak okul otomasyon sistemi gerçekleştirilmiştir. Bu sistem, benzerlerinde olduğu gibi, kişilerin (öğretmen, idareci, hizmetli, ziyaretçi ve özellikle öğrencilerin) kurum bünyesinde, girişte güvenlik denetiminden başlayarak, sınıf kullanımı ve ders devam takiplerini, laboratuar kullanımı ve buraya girişe yetkili olup olmadıklarını, kantin, kütüphane kullanımları ve buralar ile ilgili işlemlerini, öğrencilerin sınavları, notları ile ilgili bilgileri hızlıca almalarını ve öğretmen-öğrenci arasındaki duyuru iletimini sağlamayı içermektedir. Bu çalışmada gerçekleştirilen otomasyon sistemini diğerlerinden farklı kılan; bu tarz sistemlerin pek çoğunun ortak ihtiyacı olan sunucu makineye bağlılığın azaltılmış olmasıdır. Böylece herhangi bir nedenle sunucu makine görev dışı kalacak olsa bile sistemin çalışmaya devam edebilmesi hedeflenmiştir. Tezin amacı RFID kartları tanımak, onları kullanarak, ağ ile birbirine bağlı bilgisayarlar arasındaki bağımlılığı en az seviyeye indirerek, kurum bünyesindeki kişilerin işlemlerini, pek çok bakımdan otomatik olarak, gerçekleştirmeyi sağlamaktır.

COMPUTER AIDED SCHOOL ADMINISTRATION SYSTEM Nowadays, the RFID technology has been received a growing attention and has gotten a wide range of applications including some administration systems for automatically managing students’, instructors’ and head-staffs’ routine have-to-do works with the aid of computers. In this study, RFID cards’ technology was investigated and a sample school administration system was implemented. Just like the alike ones, this system is based on; security check at entrance, student management, staff management, class attendance management, laboratory administration, and library management within the school building. It’s also capable of, exams date, students’ grades announcement and electronics information exchange between the instructor and students. Beside the similarities stated above, this study differs with one point from the others. In such administration systems the dependence to server is inevitable. In this study, the system is designed to be more server dependency-free, thus if a server crush occurs, not all the system will be affected. The purpose of this thesis is learning RFID cards’ technology and by using them, implementing a school administration system that is more server independent, which in turn will automatically manage school’s staff and students.
Keywords: Bigisayar Destekli Kontrol_Okul; Elektronik; Otomasyon_Okul