Genel afet sonrası elektrik şebekelerinde oluşan sistem çökmelerinin bilgisayar destekli analizi - Dönmez, Ferdun (My University, 2008)
GENEL AFET SONRASI ELEKTRİK ŞEBEKELERİNDE OLUŞAN SİSTEM ÇÖKMELERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ ANALİZİ Bu çalışmada, 17 Ağustos 1999 Marmara depremi sonrası Türkiye 380 kV Elektrik Güç Sistemi’nde meydana gelen değişmeler ve ardışık olaylar MATLAB kullanılarak, bilgisayar ortamında oluşturulan sanal model üzerinde incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye Enterkonnekte Güç Sistemi’nin; tarihçesi, kurulu güç ve talep gelişimi, kurulu santralleri, iletim ve dağıtım sistemi, bölgesel kontrol merkezleri, enterkonneksiyonları, puant güç talebi, sistem kayıpları ve arıza endeksi gibi bilgileri 1999 yılı sayısal değerleri verilerek anlatılmıştır. Ayrıca depremin, bölgeye ve Türkiye Elektrik Güç Sistemi’ne etkisi incelenmiştir. Türkiye 380 kV Elektrik Güç Sistemi’ndeki mevcut sistem elemanlarının, MATLAB kullanılarak bilgisayar ortamında sanal modelleri oluşturulmuş ve gerçekteki görünümleri ile sanal modellerin görünümleri verilerek anlatılmıştır. TEİAŞ’tan temin edilen 1999 Ağustos ayı faaliyet raporları yardımı ile beş adet bölgeye ait 380 kV güç sistemlerinin sanal modeli yapılmış ve sanal modellerin görünümleri verilmiştir. Deprem sonrası Türkiye Elektrik Güç Sistemi’nde meydana gelen arızalar incelenip, oluşturulan benzetim üzerinde meydana gelen arızalar uygulanmıştır. Depremin meydana geldiği saat olan 03:02 tüketim değerlerine göre benzetimi yapılarak güç sistemine ait gerilim ve frekans eğrileri elde edilmiştir. Eğriler yorumlanarak sistem çökmesinin başlangıcı, meydana gelen ardışık olaylar ve bölgelere ait 380 kV güç sistemlerinin bu durumdan nasıl etkilendiği ifade edilmiştir. Yapılan literatür taraması sonucunda 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında oluşan sistem çökmesi ile ilgili çalışmalara ulaşılamamıştır. Bu konu ile ilgili bir ilki teşkil etmektedir.

COMPUTER-AIDED ANALYSIS OF DISTURBANCES IN POWER SYSTEMS AFTER NATURAL DISASTERS The changes and the sequential incidenty taking place in the Turkish 380 kV Power System after 17 August 1999 Marmara Earthquake have been examined using the MATLAB model devceoped in this study. For this purpose, the specialities of Turkish Power System including its history, developments of installed capacity and demands, installed power stations, the systems of transmission and distribution, its regional control centres and interconnections as well as its puant power demands, system loss, and index of fault have been expressed by the 1999 data. In addition, the effects of the earthquake on the region and the Turkish Power System have been investigated. The models of existing system elements in the Turkish 380 kV Power System have been formed using MATLAB. Five models of 380 kV power systems belonging to the five regions of the country have been produced via 1999 August service reports provided by TEİAŞ. The faults occured in the Turkish Power System after the earthquake have been studied and simulated. The voltage and frequency profiles of the power system have been obtained from the simulation using the characteristics of electricity consumption at 03:02 a.m. when the earthquake happened. The start of system blackout, cascading failures, and how 380 kV power systems belonging to the five regions were affected have been explained. Resulting in searching the books and articles, any kind of studies which have been carried out about blackout after 17 August 1999 cannot be obtained, so this constitutes the first study in this field.
Keywords: Afet Kontrol; Elektrik Eğitimi